Путин: Порез на кипарске депозите неправедан и непрофесионалан

Руски предсједник Владимир Путин назвао је предложени порез на кипарске банкарске депозите неправедним, непрофесионалним и опасним, изјавио је његов портпарол Дмитриј Песков.  Према његовим ријечима, Путин је одржао специјални састанак како би се разговарало о развоју догађаја на Кипру, преноси Ројтерс. Руске банке су крајем 2012. године имале око 12 милијарди долара пласираних на Кипру […]

понедељак, март 18, 2013 / 16:45

Руски предсједник Владимир Путин назвао је предложени порез на кипарске банкарске депозите неправедним, непрофесионалним и опасним, изјавио је његов портпарол Дмитриј Песков.

 Према његовим ријечима, Путин је одржао специјални састанак како би се разговарало о развоју догађаја на Кипру, преноси Ројтерс.

Руске банке су крајем 2012. године имале око 12 милијарди долара пласираних на Кипру и корпоративне депозите у износу од 19 милијарди долара, према процјенама америчке агенције за рејтинг "Мудис".

Расправа и гласање о контроверзном закону у кипарском парламенту је поново одложена. Предсједавајући парламента Јаникис Омиру рекао је да се расправа одлаже за уторак.

Парламент би требало да одлучи да ли ће штедише банака у тој земљи плаћати драконски намет на депозите на својим рачунима, како је то предвиђено пакетом помоћи еврозоне и Међународног монетарног фонда тој земљи.

"Најмање болна" опција за Кипар

Кипарски предсједник Никос Анастасијадес изјавио је да контроверзни порези на депозите у банкама, који су предвиђени пакетом помоћи еврозоне тој земљи, представљају "најмање болну" опцију за Кипар.

"Изабрао сам најмање болну опцију и сносим политичку одговорност за то, како би што више ограничили послиједице по економију и по наше сународнике Кипране", рекао је Анастасијадес у телевизијском обраћању нацији, преноси АФП.

Анастасијадес је позвао све политичке партије на Кипру да ратификују одредбе споразума када се парламент састане.

"Позивам све политичке партије да одлуче и у потпуности ћу поштовати њихову одлуку у најбољем интересу народа и ове земље", навео је Анастасијадес.

Предсједник Кипра истакао је да се нада да ће сви заједно "донијети најмудрију одлуку", додајући да "пут који предстоји није лак".

"Решење до кога смо дошли, сигурно није оно које смо желели, али је најмање болно под овим околностима", поручио је Анастасијадес.

Министри финансија еврозоне и ММФ одобрили су десет, од тражених 17 милијарди евра помоћи Кипру, како би и ова чланица еврозоне избијегла банкрот, а заузврат су захтјевали да и власници новца у локалним банкама допринесу спасу острвске привреде.

У оквиру споразума, сви банкарски депозити на Кипру били би једнократно "оглобљени" порезом у висини до 9,9 одсто, у зависности од количине новца на банковном рачуну у банци, а биће уведен и порез на приход од камате по основу банкарског депозита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *