Путин: Армија као гаранција очувања државности

Ове се недеље председник Русије Владимир Путин бавио проблемима армије. Друштво последњих година је постало свесно важности армије као гаранције очувања државности Русије. Управо зато власти придају првостепени значај обезбеђивању војних лица социјалним гаранцијама, а самих снага савременом техником и наоружањима. То је изјавио председник Владимир Путин 1. августа приликом посете 31. гардијској бригади Ваздушно-десантних […]

понедељак, август 6, 2012 / 17:53

Ове се недеље председник Русије Владимир Путин бавио проблемима армије. Друштво последњих година је постало свесно важности армије као гаранције очувања државности Русије. Управо зато власти придају првостепени значај обезбеђивању војних лица социјалним гаранцијама, а самих снага савременом техником и наоружањима.

То је изјавио председник Владимир Путин 1. августа приликом посете 31. гардијској бригади Ваздушно-десантних снага. Обративши се војницима и официрима, председник је подвукао да је тај род војске понос Русије, који је спреман да испуни сваки, на први поглед нерешиви задатак.

– ВДС су оваплоћење чврстих традиција наших оружаних снага, части и ратног другарства. Крилата пешадија је увек била тамо, где је тешко, испољавајући стручност и невероватну храброст. То је основа руских снага брзог реаговања. Држава ће и даље развијати и учвршћивати Ваздушно-десантне снаге, повећавати њихове могућности, опремати јединице савременом борном техником, системима везе, извиђања, управе, напредним авијационим комплексима. Русији је потребна јака, савремена армија да би ефикасније осигуравала националну безбедност, испуњавала савезничке обавезе.

Владимир Путин и представници Ваздушно-десантних снага су признали да комплексна решења о опремљивању ВДС већ имају резултате. То је показао низ недавних вежби, између осталих, заједничких вежби са другим државама. Војна лица су ослобођена од извршења привредних радова, што им омогућује да се усредсреде на повећању професионалних вештина. Од ове године су у армији битно повећане плате, све већи број војних лица прелази у службу према уговору. Све то повећава статус армије, престиж те струке и, као резултат, одбрамбену моћ земље. Председник је подсетио да власти планирају наредних година да повећају број оних, који служе војску према уговору, на 425 хиљада људи.

Руски лидер је коментарисао отварање од 1. августа ваздушног транзита за потребе НАТО у Авганистану преко аеродрома у Уљановску. О тој теми се већ у току неколико месеци расправља у експертним и политичким круговима. Нажалост, постоје и шпекулације, неке усијане главе изјављују да се у Русији појавила база алијансе, која угрожава њену безбедност. Уствари је реч о отварању места за претовар, које ће сервисирати руски стручњаци. Путин је посебно подвукао да Русија у овом случају помаже НАТО-у да успостави ред у Авганистану чиме осигурава безбедност својих јужних граница. Шеф државе је додао да ће Русија сарађивати с алијансом и у другим правцима. Например, у сфери борбе против поморског гусарства и тероризма. При томе је Путин прецизирао да ће се свака сарадња с НАТО-ом остваривати на основи кључног принципа – уважавања националних интереса земље.

Два дана раније је председник учествовао у полагању темеља атомске подморнице пројекта Бореј Кнез Владимир и одржао саветовање, посвећено снабдевању армије и ратне морнарице новом техником. Он је изјавио да ће до 2020. године у састав руске Ратне морнарице ући 51 борни брод, 16 вишенаменских подморница, као и 8 стратешких подморница, носача ракета. Владимир Путин је затражио да се убрза изградња бродова нове генерације. Управо они ће одређивати лик руске Ратне морнарице, осигуравати безбедност и заштиту националних интереса земље, – истакао је шеф државе.

– Полазимо од тога да је Русији неопходно да сачува свој статус једне од водећих поморских држава. При томе наша Ратна морнарица мора да има могућност да ефикасно решава читав комплекс задатака. Пре свега је реч о развоју поморског дела стратешких нуклеарних снага, учешћу флоте у обезбеђивању глобалног паритета. Друго је формирање вишенаменских поморских групација, способних да поуздано парирају војне опасности из поморског правца, обезбеде поузданост транспортних комуникација и чување трговинских бродова, ефикасну борбу против гусарства. Безусловно, Ратна морнарица је инструмент заштите националних економских интереса, међу њима и у регионима, као што је Арктик, где су усредсређени богати биолошки ресурси, залихе енергената и других корисних руда.

До 2020. године за опскрбљивање Ратне морнарице издвојено је око 4 и по билиона рубаља (више од 100 милијарди евра). Чак ни нова фаза кризе неће коригирати програм оснабдевања армије и ратне морнарице новом техником. То је изјавио заменик премијера Дмитриј Рогозин.

– Видимо, што се дешава у свету, у каквој су турбулентности земље Јужне и Централне Европе, како је угрожена еврозона. Русија безусловно мора да има своје резерве да би преживела тешко време. Међутим, то неће изазвати смањење трошкова, које држава одваја за програм опскрбљивања армије и ратне морнарице новом техником. Наћи ћемо решење. Министарство одбране га већ спрема. Подржаће га и влада.

Према мишлењу Дмитрија Рогозина, од реализације државних програма зависи не само модернизација опремања армије и ратне морнарице, већ и развој бродоградње, као и грана економије са високим технологијама. Иначе, за реформу и опскрбљивање армије и ратне морнарице новом техником, као и за потребе одбрамбено-индустријског комплекса Русије до 2020. године ће бити утрошено 23 трилиона рубаља (више од 700 милијарди долара). То су највеће инвестиције у оружане снаге и ОИК током последњих деценија. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *