Путин 11. децембра у Србији

Почетак радова на дијелу трасе гасовода „Јужни ток“ кроз Србију заказан је за 11. децембар, а њиховом отварању присуствоваће, како је најављено из Москве, и предсједник Русије Владимир Путин.  Гасовод, од којег је један крак планиран да иде према Републици Српској и БиХ, могао би, ако све буде као што је планирано, да буде завршен […]

петак, август 31, 2012 / 13:24

Почетак радова на дијелу трасе гасовода „Јужни ток“ кроз Србију заказан је за 11. децембар, а њиховом отварању присуствоваће, како је најављено из Москве, и предсједник Русије Владимир Путин.

 Гасовод, од којег је један крак планиран да иде према Републици Српској и БиХ, могао би, ако све буде као што је планирано, да буде завршен за двије године, што је нешто краћи рок него што је првобитно било планирано.

Припреме за изградњу овог гасовода преко Србије биће завршене до октобра, дужина гасовода преко Србије износиће 411 километара, а његова изградња коштаће, према посљедњим процјенама, око 1,9 милијарди евра, пише "Политика".

Руска страна прави прорачуне за градњу гасовода, гдје би цијеви у Србију ушле из Бугарске, а изашле код Суботице, а затим ће ићи кроз Мађарску, Аустрију, вјероватно и Словенију до Италије.

"Јужни ток" ће у Србију ући код Зајечара, а код Батајнице биће главно чвориште одакле ће један крак одлазити према Републици Српској, а постоји могућност да се један дио тог правца одвоји за Сарајево, а један за Македонију.

Пуштање прве линије планирано је за децембар 2015. године.

Цјелокупан капацитет гасовода износиће 63 милијарде метара кубних гаса годишње, а посљедња процијењена вриједност цијелог пројекта "Јужног тока" је 24 милијарде евра.

"Спекулације о томе да ће Русија одустати од овог великог пројекта, јер је с једне стране врло скуп, а с друге да Руси немају толике залихе гаса да би покрили потребе Европе, те да би конкурентски гасовод `Набуко`, за чију се градњу залаже Запад, демантује управо најављена посјета Путина", додаје лист.

Ово је заједнички, мултилатерални европски пројекат, за који је заинтересован велики број европских земаља које већ користе гас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *