Путеви РС на ивици ликвидности

Ликвидност ЈП Путеви РС је угрожена и ово предузеће није у могућности да инвестира средства у нове пројекте, нити да се додатно кредитно задужује без измјена законске регулативе која би ишла у правцу повећања прихода. Ово се, између осталог, наводи у Плану пословања ЈП „Путеви РС“ за ову годину, што очигледно није било препрека да […]

среда, април 8, 2015 / 09:31

Ликвидност ЈП Путеви РС је угрожена и ово предузеће није у могућности да инвестира средства у нове пројекте, нити да се додатно кредитно задужује без измјена законске регулативе која би ишла у правцу повећања прихода.

Ово се, између осталог, наводи у Плану пословања ЈП „Путеви РС“ за ову годину, што очигледно није било препрека да им Инвестиционо-развојна банка РС из посебне кредитне линије „Зајмови за правна лица која одреди Влада РС“ и то без финансијског посредника одобри 12,6 милиона КМ.

„На основу пројекције нето новчаног тока за 2015. годину, пројектованог готовинског тока из ревидираног плана за 2014. годину, процјењује се да ЈП ‘Путеви РС’ на дан 31.12.2015. године недостају новчана средства у износу од 48.374.000 КМ“, наводи се у Плану пословања ЈП „Путеви РС“ за ову годину.

Такође, у документу се наводи и то да ће ово јавно предузеће у овој години према добављачима имати 62,25 милиона КМ обавеза, док ће према буџету РС на име рефундације по основу ино-кредита, закључно с прошлом годином, морати исплатити 22,88 милиона КМ.

И поред проблема с ликвидношћу, ЈП „Путеви РС“ након одобрених 12,6 милиона КМ, којима ће бити измирене обавезе из раније закључених уговора, од Инвестиционо-развојне банке затражило је још нових 6,9 милиона КМ из кредитне линије за предузетнике и предузећа.

„Видљиво је да је ликвидност ЈП ‘Путеви РС’ угрожена те да исто није у могућности да инвестира средства у нове пројекте, нити да се додатно кредитно задужује без измјена законске регулативе у правцу повећања прихода или интервенције из средстава с којима располаже Влада Републике Српске“, наводи се Плану пословања ЈП „Путеви РС“.

Ипак, и поред документа који говори о неликвидности, Душко Гојић, вршилац дужности директора ЈП „Путеви РС“ тврди да ликвидност није угрожена и да ће ово јавно предузеће, како ранијих година тако и у будућности, измиривати своје обавезе.

„Та средства која недостају су укупна средства из свих претходних година. Кредит ИРБ-а је у складу с нашим трогодишњим планом пословања и инвестицијама. Ликвидност предузећа није угрожена и измириваће своје обавезе ако не би, не дај боже, било поново какве катастрофе“, рекао је Гојић.

Иначе, запослени у ЈП „Путеви РС“ међу најплаћенијима су у Републици Српској с обзиром на то да је плата радника у просјеку око 3.740 КМ бруто, а само на основу топлог оброка 68 радника мјесечно добија по 348 КМ или око 15,8 КМ по радном дану.

Набавке директним споразумом

Планом пословања за ову годину ЈП „Путеви РС“ планира спровести набавке у вриједности од 5.117.286 КМ, од чега ће путем директног споразума, односно без расписивања јавног позива бити потрошено нешто мање од 240.000 КМ.

Неке од набавки путем директног споразума посебно плијене пажњу, као што је набавка интернета, који ће годишње бити плаћен 6.000 КМ, а исто толико биће издвојено за периодичне прегледе испитивања услова радне средине. Замјена батерија на два УПС уређаја биће плаћена 4.500 КМ, док ће на израду стручних мишљења и студија, такође директним споразумом, бити потрошено готово 100.000 КМ.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *