Пусти нафту: Банке и фондови највише улажу у воду

Банке са Вол стрита и мултимилијардери купују воду и постројења за прераду ове драгоцјене течности широм свијета и тиме постају нови „водени барони“. Контролу над водом консолидују и познате мега-банке и инвестиционе куће, попут „Голдман Сакса“, „ЏејПи Моргана“, „Сити групе“, „УБС-а“, „Дојче банке“, Кредит свис“, „Маквери банке“, „Барклиза“, „Блекстон групације“, „Алијанза“ и „ХСБЦ“. Богати тајкуни, […]

уторак, мај 27, 2014 / 13:19

Банке са Вол стрита и мултимилијардери купују воду и постројења за прераду ове драгоцјене течности широм свијета и тиме постају нови „водени барони“.

Контролу над водом консолидују и познате мега-банке и инвестиционе куће, попут „Голдман Сакса“, „ЏејПи Моргана“, „Сити групе“, „УБС-а“, „Дојче банке“, Кредит свис“, „Маквери банке“, „Барклиза“, „Блекстон групације“, „Алијанза“ и „ХСБЦ“.

Богати тајкуни, попут Буна Пикенса, породице бившег америчког предсједника Џорџа Буша, Ли Кашинга из Хонг Конга, Мануела Панилинана са Филипина и других широм свијета откупљују више хиљада хектара земљишта са језерима, правима на воду, постројењима, као и акције у технолошким и компанијама за прераду воде.

Забринутост изазива чињеница да /док нови водени барони откупљују воду широм свијета/ власти тих земаља убрзано настоје да ограниче могућност грађана да сами себи обезбиједе изворе.

Познат је случај Герија Херингтона, из америчке савезне државе Орегон, гдје су власти забраниле прикупљање кишнице у три језера на његовом приватном посједу, а он је оптужен према девет тачака оптужнице и осуђен на 30 дана затвора?!

Стручњаци упозоравају да је приватизација воде и инфраструктуре незаустављива, јер су бројне локалне и државне власти суочене са падом прихода и ограничењима у буџету, па не могу да сносе одговорност за одржавање и унапређење сопствених постројења.

Милијардери и банке са Вол стрита припремали су се и чекали ову прилику годинама.

У протеклих неколико година нагомилали су огромна средства за приватизацију водовода, општинских служби и комуналних предузећа широм свијета и скоро је немогуће то спријечити – упозорава независни истраживач Шинг Јанг за интернет страницу „Глобал рисерч“.0 КОМЕНТАРА

 1. Видиш колико је потребна паметна политика око природних ресурсе, док ми свим силама покушавамо да заштитимо природне ресурсе(изворе питке воде и шуме у изворишним зонама) наши трују земљиште отровним хемикалијама довезеним из Федерације по Српском Сарајеву и Палама.

  Видите шта паметан свијет ради, ко буде имао воде и своје земљиште биће за тридесет година богат као што су сад богати Арапи од нафте.

  Требамо ми као хљеб у парламенту и влади Српске, требамо чак и несрећницима који нас овдје неоправдано нападају.

 2. Pa što su se zapadnjaci mučili ovoliko sa nama nego da nam otmu prirodne resurse, a najvrijedniji naš je voda. I šta sad? Prije svega, u Ustav RS upisati da se voda ne može privatizovati. To je prva slabašna brana. Drugo, sve izvore zaštititi, pažljivo upravljati i čuvati. Naravno, sve to kad bi bilo sloge i razumjevanja. Ali mi smo se prokleli kad smo srušili Jugoslaviju. I zato ćemo surovo platiti. Nestaćemo, utopiti se u sedam milijardi, pa kom obojci kom.. Tastatura.:(

 3. ратови нове генерације су ратови који се воде за два најзначајнија ресурса цивилизације: нафта и питка вода. Код нас је у току рат за овладавање извориштима питке воде, рат је већ при крају и Срби су губитници, макар у РС. Искључиви кривац је наивна власт која је налегла на политику „штапа и шаргарепе“, односно, добро је наплатила своју издају

 4. StipeŠuvar, 28.05.2014. 12:59:37

  “Pa što su se zapadnjaci mučili ovoliko sa nama nego da nam otmu prirodne resurse, a najvrijedniji naš je voda. I šta sad?“

  Узгледа да су се зајебали. Извори су поплављени. У изворе босанских планина салиле су се септичке јаме Семберије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *