Пуповац пријети изласком из коалиције, Пленковић тражи законит начин за уклањање плоче

Хрватски премијер Андреј Пленковић трага за законитим рјешењем за уклањање спорне спомен плоче са усташким покличом „За дом спремни” у Јасеновцу, а која је након изаве министра правде Дражена Бошњаковића да за то нема упоришта у закону, озбиљно запријетила паду владе, пише загребачки Јутарњи лист.

уторак, август 29, 2017 / 10:53

„Наћи ћемо законит начин за замјену плоче”, кратко је рекао Пленковић на питање судбине спомен-плоче 11 припадника ХОС, која је подигнута у Јасеновцу, а спорна је, пише лист, зато што се у грбу Удружења ХОС-а налази усташки поздрав „За дом спремни”.

ХНС, мања чланица владајуће коалиције, поставила је рок за уклањање поменуте плоче и поручују да, ако до тога не дође, да ће они сматрати да су изиграни и да немају шта више да траже у овој влади.

Медији су спомињали да је крајњи рок ХНС за уклањање плоче крај септембра. Јутарњи напомиње да је Пленковић недвосмислено рекао да ће плоча бити замијењена, али није рекао када, јер жели да не буде дилеме да је све урађено по закону.

Уклањање табле са усташким поздравом у Јасеновцу и доношење закона којим ће се регулисати забрана истицања таквих парола на подручју Хрватске је нулта позиција Самосталне демократске српске странке када је у питању коалиција, рекао је Милорад Пуповац.

Он најављује да ће ових дана о томе разговарати са премијером Андрејем Пленковићем и представницима других странака које чине владајућу коалицију у Хрватској, али да СДСС не одустаје од хитног решавања питања табле са натписом „За дом спремни“.

– Ново засједање Сабора не би требало да започнемо са том врстом терета, јер је то проблем не само за осјећања оних који поштују жртве у Јасеновцу, него је морално и цивилизацијски недопустиво да се на мјесту било којег страдања, а поготово таквог какво је било јасеновачко, појављују поздрави и знакови који најдиректније величају, славе или подсјећају на злочиначку усташку политику.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *