Пуповац о тужбама: Срби у Хрватској између чекића и наковња

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац каже да ће се Срби у тој држави наћи између „чекића и наковња“ негативних политичких реторика и кампања, због судског процеса пред Међународним судом првде у Хагу по међусобним оптужбама Загреба и Београда за геноцид. "Срби у Хрватској биће емоционално највише повријеђени свиме што ће се […]

недеља, март 2, 2014 / 12:00

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац каже да ће се Срби у тој држави наћи између „чекића и наковња“ негативних политичких реторика и кампања, због судског процеса пред Међународним судом првде у Хагу по међусобним оптужбама Загреба и Београда за геноцид.

"Срби у Хрватској биће емоционално највише повријеђени свиме што ће се дешавати пред Међународним судом, будући да је на том суђењу у највећој мјери ријеч о њиховој кожи, судбини и страдању", изјавио је Пуповац.

Он је за новосадски "Дневник" изразио бојазан да односи Србије и Хрватске неће бити побољшани, без обзира на то каква ће бити коначна пресуда Међународног суда правде.

"Бојим се да од свега што нас очекује у Међународном суду правде, користи неће бити ни за Србију, ни за Хрватску. Ако Хаг установи да није било геноцида већ ратних злочина, што је и најреалнији исход суђења, можемо очекивати да ће Загреб тад рећи: ето, видите, Београд и Срби су починили страшне ратне злочине. С друге стране, и Београд ће исто тако говорити: ето, видите, Загреб и Хрвати су починили страшне ратне злочине", каже Пуповац.

Он је оцијенио као користан недавни сусрет потпредсједника Владе Хрватске Весне Пусић и првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића у Београду, због њихове спремности да се судски процес у Хагу не прелива у јавност двије државе.

"То је добар став, али мислим да ће га и Загреб, и, Београд морати више пута и још одлучније поновити пред својим јавностима. Сигурно је, међутим, да ни једни, ни други неће моћи да контролишу у потпуности оно што ће се поводом суђења у Хагу дешавити у јавностима двије државе", констатовао је Пуповац.

Професор међународног права Тибор Варади очекује да ће процес пред Међународним судом правде у Хагу бити завршен најкасније до краја године.

Он је оцијенио да су шансе за успјех хрватске тужбе и српске противтужбе за почињени геноцид, практично занемариве, када је ријеч о коначној одлуци суда у Хагу.

"Није спорно да је за време ратова деведесетих година било тешких ратних злочина, али тај суд никога није осудио, па чак ни оптужио за геноцид на територији Хрватске. Доказивање геноцида је веома компликовано и не видим начин да би се он у овом спору могао доказати за било шта од дешавања у Хрватској", рекао је Варади.

Он сматра да би пресуда за геноцид у корист било које стране у процесу отворила "старе ране" у односима Београда и Загреба, јер би губитничка страна покушавала свим силама да докаже супротно. "То би опет довело и до политичких и других сукоба, а самим тим и погоршања целокупне атмосфере у региону", оцијенио је Варади.

Пред Међународним судом правде у Хагу сутра почиње главна расправа по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид почињен током ратова на просторима некадашње Југославије крајем 90-тих година.

Процес ће трајати пет седмица, а први ће иступити Загреб.0 КОМЕНТАРА

  1. Koje Srbe u Hrvatskoj??? Koliko se to Srba vratilo u Hrvatsku??? I ono malo Srba koji su se vratili na svoja vjekovna ognjista je ponizeno, diskriminisano, svako malo ih napadaju komsije Hrvati, po Srpskim kucama pisu uvredljive grafite, promovisu Ustastvo… a predstavnici Srba poput Pupovca nista ne cine da se to stanje popravi, da se kazne zlocinci nad Srpskim narodom, da im se povrati i obnovi unistena imovina! Pupovac se stavio na stranu zastite Hrvatskih interesa jer ga oni placaju! Nad Srpskim narodom u Hrvatskoj je ucinjeno najvece ETNICKO CISCENJE I GENOCID u Evropi poslije Drugog svjetskog rata!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *