Пуповац: Јосиповић постаје десничар

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац сматра да хрватски предсједник Иво Јосиповић скреће ка десници, те да га напада, јер неће да слави „Олују“.  „Очекујемо да предсједник заустави своју политичко-медијску кампању производње алтернативне политике Срба у Хрватској, непризнавања изабраних представника Срба од опшина до Сабора и изабране српске самоуправе у Хрватској под изговором бриге за […]

петак, август 24, 2012 / 12:00

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац сматра да хрватски предсједник Иво Јосиповић скреће ка десници, те да га напада, јер неће да слави „Олују“.

 „Очекујемо да предсједник заустави своју политичко-медијску кампању производње алтернативне политике Срба у Хрватској, непризнавања изабраних представника Срба од опшина до Сабора и изабране српске самоуправе у Хрватској под изговором бриге за плурализам међу Србима“, каже за „Данас“ Пуповац.

Пуповац наводи да је Јосиповић одбио да дође прошле године у Јадовно, а није се одазвао ни позиву на комеморацију српским жртвама у Глини, као ни позиву да дође на обиљежавање Дана устанка народа Хрватске у Србу, 27. аугуста.

Пуповац наводи да од њега до сада ниједан хрватски предсједник није тражио да дође на прославу „Олује“ те да опасан преседан представљају ријечи Јосиповића да долазак српског представника Вељка Џакуле показује да су тиме „Срби признали хрватску побједу и тако прихватили Хрватску као своју домовину“.

Пуповац је изразио страховање да би напад Јосиповића на њега и сасвим неосноване оптужбе за финансијске малверзације у српским организацијама у Хрватској могао произвести додатне анимозитете према Србима у условима све веће неимаштине и финансијских тешкоћа.

„Утолико је предсједников напад на нас штетан и може довести у питање испуњавање обавеза Хрватске садржаних у мониторингу приступању ЕУ“, каже Пуповац.

Пуповац је изразио противљење ставу Јосиповићевог савјетника Синише Таталовића да „Хрватску треба градити као модерну еуропску нацију, а не скуп етничких заједница“, оцјењујући да је Таталовић само изговорио оно што је предсједник Јосиповић.

„А то је да посебна права Срба треба укинути и њихова права осигуравати преко политичких странака и тако добити оно што неки овдје зову `политичким Хрватима`, неки `православним Хрватима` а неки попут Таталовића `европским Србима`. Наравно да смо ми против подијељеног друштва и да смо против етничке сегрегације“, каже Пуповац.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић је оптужио Пуповца да се бави „етнобизнисом“ и да је злоупотријебио финансијска средства за српске организације.

Јосиповићеве оптужбе су услиједиле након што је у недељнику „Новости“, који издаје Пуповчев СНВ, предсједник Хрватске прозван због залагања да фирма „Емпорион“ његовог пријатеља Марка Војковића без тендера добије посао убирања накнада за музичка ауторска права и тиме оствари велику добит.0 КОМЕНТАРА

 1. Nisam nikakav poštovalac Ive Josipovića, naprotiv.
  Ovi tzv. liberali su ustvari najveći fašisti, samo su vješto prikriveni.
  Ali, ovaj put moram da pohvalim Josipovića.
  Pogodio je u sridu s izjavom o Pupovcu da je po profesiji Srbin.
  Za sve ove godine koje je proveo u vlasti s proustaškim HDZ-om kao „ikebana“, da je samo 10% radio svoj posao nikad Hrvatska ne bi ušla u EU.
  A njegov jedini posao je bio da štiti interese Srba, prije svega u obnovi porušenih domova,vraćanja oduzetih vlasničkih prava nad stanovima, održivim povratkom kao što je, naprimjer, povratak muslimana u opštine Prijedor, Bijeljina, Zvornik(postao sam nestrpljiv u čekanju popisa u BiH, pa da vidimo koje su danas opštine multietnične).
  A što je ustvari Pupovac radio????
  Prodavao je maglu unesrećenim krajinskim Srbima, a istovremeno aminovao sve poteze proustaškog HDZ-a zaključno s zatiranjem i svođenjem Srba na 3%.
  Nikad se nije požalio Briselu da hrvatska vlast samo deklarativno radi na povratku Srba, a istovremeno na terenu čini sve da zatre srpsko.
  Milorade Pupovcu srpski ustašo sram da te bude!!!

 2. Сви ти „подријетлом“ Срби који су цијелог рата били под Туђмановим скутима и давали легитимитет једном нацистичком режиму спадају у ону најнижу врсту створова коју колоквијално зовемо „ушупно-подгузне бубе“.Фуј!

 3. Јосиповић је поручио Гробару да ће се састати са њим када се поправи.За сада само користи Гробарове грешке. Елем, Пуповац је на изборима стекао легитимитет да представља Србе у Хрватској из простог разлога што је огромна већина Срба у тој творевини гласала за његову странку. Вељко Џакула је само предсједник једне НВО, уцијењен од стране хрватских власти због своје улоге у рату.

  На предсједничку инаугурацију, Гробар је позвао Џакулу, а легитимно изабраног представника Срба Пуповца није. Тиме је дао маневарски простор Јосиповићу да изабере српског “сејду“ и да отупи оштрицу српских захтјева пред улазак Хрватске у ЕУ. То се углавном односи на имовинска питањ Срба. Ти захтјеви би могли пуно коштати хрватски буџет и Јосиповић, као предсједник који мисли о својој држави жели за представника Срба у њој, довести уцијењеног човјека. Само је искористио Гробареву непромишљеност па је и он оспорио Пуповчеву легитимност.

  Предсједник Србије је по уставу дужан да стане иза сваког Србина у свијету којему нека држава оспорава права и треба да упути протест Јосиповићу.

  Проблем је у томе што би он морао напасти Јосиповића за нешто што је и сам предходно урадио. Оспорио легитимитет Пуповцу.

  Ево примјера какви проблеми настају када се некомпетентни људи дочепају власти.

 4. Симо, врло ријетко се слажемо, али кад си у праву…….аферим. Само, тек толико да ово што смо се сложили не буде „настрано“, замјерио бих Ти употребу великог слова при писању именице гробар.

 5. И шта сад са тим…Пуповац или Џакула, мудо ко мудо, као да ће Србима у Хрватској бити нешто боље или нешто горе ако је на челу Србије гробар или бота??
  Популација претворена у поткусуривање ХДЗ-а и СДП-а, свеједно не може рачунати да ће на тај начин достићи неку врсту политичке и културне аутономије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *