Пухалац: Ускоро уговор о изградњи Јужног тока кроз Српску

Вршилац дужности директора државног предузећа „Гас РЕС“ Слободан Пухалац најавио је да се ускоро послије најављеног потписивања меморандума „Гас РЕС-а“ и „Гаспрома“ 20. септембра, може очекивати и уговор о формирању заједничке компаније. "То би, практично, било финале вишегодишњих настојања Бањалуке да се на траси гасовода, који би у будућности требало да буде главни извор гаса […]

субота, септембар 8, 2012 / 13:45

Вршилац дужности директора државног предузећа „Гас РЕС“ Слободан Пухалац најавио је да се ускоро послије најављеног потписивања меморандума „Гас РЕС-а“ и „Гаспрома“ 20. септембра, може очекивати и уговор о формирању заједничке компаније.

"То би, практично, било финале вишегодишњих настојања Бањалуке да се на траси гасовода, који би у будућности требало да буде главни извор гаса за западну Европу, нађе и Република Српска", изјавио је Пухалац.

Он за "Прес РС" тврди да ће Српска имати имати огромну корист од изградње крака гасовода "Јужни ток", капиталног пројекта којем се надају бројне земље у окружењу.

"Потписивање меморандума по већ усаглашеном тексту је први, најзначајнији корак у низу активности, које ће услиједити у наредним мјесецима. Свједоци сте бројних информација везаних за пројекат `Јужни ток`. Европски партнери `Гаспрома` су гаранција његове изводљивости, уз изузетну подршку руског политичког врха“, навео је Пухалац.

Он је рекао да ће након меморандума, у кратком року бити потписан и уговор о формирању заједничке компаније "Гаспрома" и "Гас РЕС-а".

„`Гаспром` ће имати 60 одсто удјела у будућој компанији, а захваљујући доминантној глобалној улози у сектору гаса, они ће и диктирати темпо и развој пројекта", истакао је Пухалац.

Према његовим ријечима, доста је поједностављена претпоставка да само транзитна позиција доноси позитивне ефекте.

"Морамо да разбијемо илузије да само оваква позиција доноси добит. Не искључујући ни ту могућност, наглашавамо да је у опцији и изградња гасних електрана, комби блокова у постојећим термоелектранама на угаљ, замена енергента у постојећим топланама и изградња нових топлана, коришћење у индустрији и домаћинствима…", навео је Пухалац.

Он је додао да ће сваком новом потенцијалном страном или домаћем инвеститору коришћење гаса као доступног и конкурентног енергента бити изузетна погодност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *