Пухалац: Све је исто само се гасовод турски зове

Директор „Гас-Реса“ Слободан Пухалац је изјавио да је стратешко опредјељење Републике Српске у гасном сектору одређивање правца снабдијевања руским гасом преко Србије.Пухалац је навео да би тиме поступак и локација прикључка за Републику Српску требало да буду идентични планираном из „Јужног тока“, а то је код Ченте, између Зрењанина и Београда. Према његовим ријечима, најизгледнији […]

понедељак, април 20, 2015 / 14:50

Директор „Гас-Реса“ Слободан Пухалац је изјавио да је стратешко опредјељење Републике Српске у гасном сектору одређивање правца снабдијевања руским гасом преко Србије.Пухалац је навео да би тиме поступак и локација прикључка за Републику Српску требало да буду идентични планираном из „Јужног тока“, а то је код Ченте, између Зрењанина и Београда.

Према његовим ријечима, најизгледнији и најсигурнији правац за набавку гаса у овом тренутку је пројекат који ће бити наставак “Турског тока” са крајњим одредиштем у Баумгартену у Аустрији.

“Претпоставка је да ће `Јужни ток` и нова алтернација већим дијелом бити идентични у простору Србије, а начин прикључења Републике Српске потпуно идентичан”, рекао је Пухалац за “Независне новине”.

Он је истакао да је компанија “Гас-Рес” у сталном контакту са партнерима у Руској Федерацији и Србији јер развојне планове желе уклопити у опције изградње новог правца снабдијевања гасом онако како буде договорено између “Гаспрома” и осталих земаља партнера.

Пухалац је навео да је ових дана на састанку министара спољних послова Мађарске, Србије, Македоније, Грчке и Турске, договорено формирање радне групе за израду студије изводљивости за изградњу гасовода који би био повезан на гасовод “Турски ток”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *