Дани(ј)ел Симић

ПТПЦ са крстом

Парама грађана издржаван медијски сервис владајуће партије, за 23 годишњицу покреће још један канал. Као да постојећи нешто ваља, па је тијесно.

среда, април 22, 2015 / 11:13

За тако велики систем, са толиким бројем кумовско-буразерских радних мјеста, не пријањају генералне оцјене. Не може се рећи да баш све и сви не ваљају. Ипак, за вријеме и непримјерено дуго након посљедње изборне кампање, шалили смо се да би, уколико се састави нека друга скупштинска већина, било сасвим разумљиво ако би партијаши-осветници са РТРС отпустили све редом. Чак портире и возаче.

До те мјере је то ишло.

Кредитни конформизам

Заиста, тешко се може наћи довољно ниподаштавајућих ријечи, за извјештавање које су себи допуштали државни службеници са задатком да нас објективно извјештавају. Још мање се може наћи људског оправдања за то. Ако неко већ хоће да га зову новинаром. Сви сте видјели марљиво извјештавање о активностима владајућет тријумпартијата.

Посјета партијског апаратчика вртићу без икаквог повода? Може! Ударна је то вијест у Дневнику, док ни регионално битне вијести из табора опозиције нијесу за објаву. Можда некад са логотипом партије и текстом који брзински прочита спикер. Ништа изјава у камеру. Полако се часном човјеку почело мучити од непрестаног критичког бављења Бијељином и Добојем, на начин какав никад неће и не смије Бањом Луком и Приједором.

Разумијем да неки имају ситну дјецу и крупан кредит, али Закон о раду накачене на државне јасле штити као панде. Толико, да би сасвим нормално могли изразити своје неслагање са уређивачком политиком овог јавног добра и не остати без посла. Колеге из приватних електронских медија могу то само сањати. Разлог за идеолошку проституцију зато није егзистенцијалне, већ конформистичке природе, која је свјесна недовољног квалитета ових особа на позицијама гдје се налазе. Страх од слободног тржишта.

Током изборне трке, трудио сам се да то посматрам на личном нивоу и као друштвени феномен.

Отшелништво

Лично, несхватљиво ми је да водитељи Марија и Денис сједе у студију пуном истомишљеника, са Драгомиром Бабићем на челу. Слушају оптужбе потоњег, на рачун опозиционе СДС и предсједничког кандидата Огњена Тадића, исто као да сви имамо амнезију? Можда су чак исте особе читале вијести РТРС из децембра 2009. године, у којима се пуштају тајно направљени аудио снимци, како Бабић уцјењује неименованог бизнисмена за 200.000 КМ.

Бабић је пола године касније направио салто-мортале, комично-покајничким интервјуом за Независне новине (писано крило РТРС, оп.аут.). Ту заступа потпуно супротне ставове, него као редован гост у 60 минута на ФТВ. Чуда чини страх од кривичног гоњења. Ваљда је то Маријани и Денису довољно да се понижавају као медијске јединке. Без подсјећања гледалаца на криминалну прошлост ове рент-а-личности, исту не само да зову у госте, већ је и третирају као „објективног аналитичара“.

Општежиће

Друштвено, више пута сам јавно указао на то да је кадровска политика на РТРС још од завршетка рата, заправо природна селекција најдупеувлакачнијих и најпослушнијих. Страни цензор је, оснажен чистом физичком силом окупационих снага НАТО, дириговао антисрпске информације преко јавног сервиса. Посао су тако могли задржати једино највећи камелеони наше заједнице. На загријани тирански престо је потом само сјео домаћи самодржац. Актуелни директор РТРС је у фотељу дошао са радног мјеста шефа кабинета предсједника Владе РС…

Највише се, у друштвеном смислу, чудим опозицији која такво стање трпи. Овакво дјеловање националне ртв-куће је равно томе да војска излази на улице и разбија мирне демонстрације против власти. Неспособност да овој и другим злоупотребама државних институција стану у крај, доводи данас опозицију у издајнички положај. Зарад партијског добра ојачавају и проширују наметнуте тзв. „заједничке органе“, умјесто да их слабе и смањују. За то су бирани.

Суштински, РТРС можда није најгори јавни сервис од свих који постоје на територији бившег Титовог пашалука. Од ње је гора још можда само Радио-телевизија Црне Горе. Српске државе којом још дубоко из прошлог миленијума влада само један човјек, по имену Мило Ђукановић. У међувремену је престала бити српска и постала само Милова. Ваљда то довољно говори о квалитету програма који може настати из државног уређења и степена развоја друштва, какав је на снази код нас и њих.

Латиничне иконе

РТРС је не једном показао да је легло и уточиште отворених непријатеља државе која га финансира. Не једном смо гледали документарце као што су они Нила Фергусона, или филмове као Пуцањ у срце. Да бира, плаћа и емитује садржаје директно против свог оснивача; не може се десити ни једном другом ртв-сервису. Ту некреативни руководиоци престају да се угледају на ХРТ, и почињу подражавање РТС.

Чињеница да ФТВ нема ни једног ћириличног слова у свом тв-програму или интернет презентацији, РТРС није скренула са пута братства и јединства, па нам је нови канал РТРС+ и списак кабловских оператера му, најављиван латиничним текстом. Слично као што градски оци у Бањој Луци, ничим изазвани почињу да самоиницијативно скидају ћириличне и постављају ћирилично-латиничне табле по граду. Без обзира што по Сарајеву остају зелене и латиничне. То нам указује да скраћеницу РТРС не читамо правилно, пошто је прави изговор очигледно ПТПЦ.

Крст за понијети

Једине озбиљније телевизије у Дејтонској Долини Плача, а које ме никад нијесу звале у политичку емисију, биле су до скора ПТПЦ и ФТВ. Гвозден Шарац, за кратког мандата Рајка Радовановића је учинио невјероватно и зовнуо ме у своју емисију. Душка Јуришић је, на моје велико изненађење, ове године изједначила првим позивом на ФТВ.

Још у недељу сам одлучио да колумну посветим ПТПЦ, али судбина то тако намјести да ћу овдје морати да завршим, јер сам у међувремену добио позив од Јасенке Исовић да вечерас у 20 гостујем у њеној емисији Одговорите људима на ФТВ. То, на моју жалост, указује како одсуство традиције и непосједовање зграде какав је Сиви дом, није једини проблем Бање Луке у медијском и интелектуалном смислу.

Због свега написаног, тешко ми је задржати мој природни оптимизам и наду да ће плусић који су додали уз четворословну скраћеницу бити ишта мање исхитрен, дилетански и понижавајући; од онога што је био и данас јесте крст на Златишту.0 КОМЕНТАРА

 1. Sve gore navedeno je nadam se privremeno, ali odsustvo produkcije, bilo kakve produkcije, trajno uništava javni servis. Bojim se da će slaveći lažne idole jednostavno biti istisnuti sa scene, a gledanost neće ni postojati.
  Sve bi to jedan ozbiljan vođa nacije trebao da zna, pošto razmišlja u istorijskom kontekstu.

 2. Одлично, оштро, у центар!

  Размишљам да је тај плусић супер, да је то коначла шанса да се свака сједница НСРС прикаже јавности.

  Некад сам изнио став да би опозиционе странке требале организовати протесте испред зграде РТРС. Ако плаћам тв која се ставља у функцију једног човјека и његове приватне партије, то доживљавам као рекетирање. Ако Хрвати не плаћају уопште, а ми још финансирамо и БХТ, онда је то разлог више да се дигне буна. Кад буду плаћали Хрвати, можда плаћати?! Ако се успостави равнотежа.

  Имам и ја на РТРС доста драгих, блиских људи, али су и они свјесни. Имају избор да одраде или да оду. У озбиљној држави Милиновић не би могао ни близу тој фотељи.

 3. Мој Дане!?

  Твој је портал од како сам ја овдје три године оправдано опозицини, са коректним односом према саопштњењима и појединим колумнистима тзв.режима.

  Ипак види се у колумни незадовољство због тзв. режимских медија.

  Шта би онда ја и ЗОРА требали да кажемо, тебе бар негдје зову, додуше зову имене из Федерације.

  ЈА до сада нисам хтио никад да дајем интервјуе за Федералне медије из принципа, могао сам 200 пута.

  Ево обиљежисмо 22 март Дан вода,дође БНТВ, после тога ме позва БНТВ 45 минута уживо у емисију 03.04.2015 године.

  Данас одржасмо акцију поводом Дана планете земље, поново не би РТРС, дође РТВ Источно Сарајево.

  Значи само опзициони медији.

  Имам једно питање за тролове који овдје кидишу на спасоносни и неутрални програм ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ЗОРЕ:“Како то да нам на акције и конференције за штампу долазе тзв. опозиционе телевизије, а да ја нисам преко три године гостовао на РТРС?“

  Како то да смо ми са јасним програмом, идејом и визијом за одрживи развој Српске подобни за опозиционе медије, а да нас обилазе позициони?

  Другим ријечима:“Како то да смо ми за власт кад критикујемо све досадашње власти и то са 100% доказима оправдано?

  Зар није Српска свима на срцу, зар морамо бити криви што знамо шта је државотворна политика,што знамо како прагматично и практично довести Српску у мирну луку гдје живе срећни и запослени грађани?

  Зар смо криви што се одређујемо према догађајима, боље речено што нудећи наш програм и помирење са свима, превасходно са бошњацима, сметамо оним који су против власти на овом порталу?

 4. Мора да су Симићу ови из власти заврнули пипу па је опет почео да труби против њих. Ако се опет ућути онда знамо шта је. 😉

 5. СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!
  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ЈЕДИНОМ ЋИРИЛИЧНОМ ПОРТАЛУ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ!

 6. Sve državne televizije podržavaju vlast i nema te zemlje, u kojo nije tako. Kao da na nemačkoj televiziji propagiraju stavove nemačke Levice, koja je treća stranka u zemlji.

  Mene više zanima jedna druga tema,ovde pokrenuta. Radi se o fenomenu stalnog srpskog izvinjavanjai opravdavanja drugih sve do samoponižavanja. Ovaj fenomen nacionalnog nedostojanstva retko je viđen, a kod Srba je mestastazirao u sve pore,od politike pa sve do sporta.

  Da li možete zamisliti da ijedan Bošnjak brani i održava na funkciji nekog Srbina koji je potencijalni ratni zloninac. A to kod srba (namerno malim ) tipa Bosića, Pandurevićke i sličnih može bez problema.

  Ili s druge strane, jedino srbin (namerno malim ) kome su u familiji muslimani pobili toliko članova familije (Radosna SikiraŠ(Vlade),Tankosava SikiraŠ(Luke),Zorka SikiraŠ(Todora),Nedjo SikiraŠ(Ostoje),Ranko SikiraŠ(Bogdana),Veljko SikiraŠ(Djordje) može igrati za reprezentaciju za koju nastupa Nurkić koji čestita dan zelenih beretki, u dvorani koja je dobila ime po „cuvenom sportisti“ Ramizu Salcinu koji je branio tu Bosnu od „agresora“, i sve to to pred bošnjačkim ratnim zastavama koje su noslile ubice članova njegove familije. A apsurd je totalan jer je kosarkaš iz Pala, a zove dr Njegoš Sikiraš, po klasiku koji je tako slikovito opisivao poturice.

 7. pleter, 24.04.2015. 10:37:41 [147792]

  „Sve državne televizije podržavaju vlast i nema te zemlje, u kojo nije tako. Kao da na nemačkoj televiziji propagiraju stavove nemačke Levice, koja je treća stranka u zemlji.”

  Јест, вала! Када су у питању непристрасност, објективност, заступљеност и начин представљања различитих ставова, као и одабир тема и гостију, РТРС стоји раме уз раме са BBC-јем, ARD-ом, PBS-ом, NPR-om…

  Чак и да си у праву, да ли је српски мото „Нек’ смо говна, и други су!”?

  Ал’ важно је скренути с теме.

 8. Друже Плетеру, зашто се правите „Тошо“? Погледајте мало политичко-информативни програм ХРТ! Јављају се гледаоци уживо, независни интелектуалци оштро критикују и власт и опозицију, у емисијама знатно више заступљена опозиција него на РТРС? Колико година лидери опозицоних парламентарних странака нису гостовали на РТРС? Гдје се то на свијету новинар свађа са опозиционим политичарима?

 9. Мој пријатељ Драгуљче ме замолио да обавијестим посјетиоце Фронтала да се неко лажно лажно представља његовим именом. Инспектор Драгуљче дјелује из сјене и никад не излази у јавност. Каже да се вјероватно ради о некој џукели без педигреа, која би подсвјесно жељела бити Драгуљче, некој беат пасмини.

 10. мачак, 24.04.2015. 11:35:28 ,[1 drazen78bl, 24.04.2015. 13:14:42 [14784779

  Niti sam van teme, niti sam neki Toša. Ovde se priča o posvemašnjem ponašanju televizije RS,a to što se vi uhvatili tog naprizmenijeg i meni najmanje bitnog dela koji se tiče prisutnosti “opozicije” na televiziji, to nije moj problem. Pri tome se fetišitiraju najpoznatije evropske televizije, o njihovim političkim manipulacijama i instrumentalizaciji valjda više i ne treba govoriti.
  Mene ta tema me nešto ne impresionira. Mnogo mi je važnije koliko je takva televizija RS, a druge televizije u njoj, doprinele da se njihov program zasnovan na nebrizi o istinskim nacionalnim i ljudskim vrednostima,gde se propagira uspeh I novac po svaku cenu, stvori sindrom nacionalne neosvećenosti,samonepoštovanja I autošovinizma, koji tako dobro personfikuje jadno momče, košarkaš Njegoš Sikiraš.

  Uostalom, o kojoj opoziciji vi pričete. Takvo nešto ne postoji u Srpskoj. Svi su negde na vlasti.Drugo, i ovde postoje druge javne televizije,koje ne postoje u Hrvatskoje, pa se se tih drugih FTV I BHTV ta tzv. opozicija ne skida. Ima i bijeljinska televizija sa karikataralnim orvelovskim konceptom, u kojoj postoji neka imaginarna vlast,ovoplaćenje zla,a koja se niti može biti čuti ni videti.

  I na kraju šta smo to uopšte propustili i šta oni uopšte mogu reći (kao i vlast o drugim pitanjima)u svoju odbranu baš na televiziji RS, u slučaju Đžaferović, Doboj,Bijeljina. Ili o svom izdajničkom delovanju u Srajevu, o kojoj već sad priča i Simić. (Неспособност да овој и другим злоупотребама државних институција стану у крај, доводи данас опозицију у издајнички положај. Зарад партијског добра ојачавају и проширују наметнуте тзв. „заједничке органе“, умјесто да их слабе и смањују.)

 11. pleter, 25.04.2015. 09:35:25 [147824]

  Фино ти пробра из оба наша коментара оно што ти одговара.

  Ја не говорим о „присутности ’опозиције’” – и није то „опозиција”, већ опозиција, без наводника; то што су на власти на државном нивоу, не значи да нису опозиција на нивоу Републике – већ о непристрасности, објективности, заступљености и начину представљања супротстављених ставова, као и одабиру тема и гостију. Не поштујући и злоупотребљавајући те принципе „јавни РТВ сервис грађана” – овдје су наводници потребни – обмањује јавност и манипулише јавним мњењем.

  Затим, ми не говоримо ни о ФТВ, ни о БХТВ, а, на крају крајева, ни о свјестким јавним РТВ сервисима, које сам споменуо само зато што си их ти увукао у причу први, поредећи их са РТРС-ом, што је сасвим бесмислено.

  БН телевизија је приватна телевизија. Нити ја издвајам из свог џепа за рад БН и непристрасно и објективно на истој, нити је то јавни РТВ сервис грађана. Ако хоће да преносе Босића двадесет четири часа дневно, мене то не занима. То је њихова ствар.

  „Ima i bijeljinska televizija sa karikataralnim orvelovskim konceptom, u kojoj postoji neka imaginarna vlast,ovoplaćenje zla,a koja se niti može biti čuti ni videti.”

  Има и телевизија са карикатуралним орвеловским концептом, у којој постоји нека имагинарна опозиција, оваплоћење зла, а која нити може бити, нити се чути ни видјети… Само што њу, као што рекох, за разлику од бијељинске финансирају сви грађани РС.

  Правдајући очајно стање РТРС-а (наводно) очајним стањем на другим емитерима, само учвршћујеш мото „Нек’ смо говна, и други су!”

  Да не дужим, овдје има неколико финих анализа које указују шта је то труло на РТРС-у – http://medijskaslika.org/wp/?s=ртрс

 12. Dok je biger U pleterskoj ODORI na dezuri, pometnja u smrdonjinim redovima se izmice kontroli. Niko ga ne prima, niko mu ne dolazi, u izolaciji je, pripakovao je poharano blago, ali ne daju mu ni prelet preko svog vazdusnog prostora. Redovnim linijama ne moze ponijeti sve sto je poharao.

  Uostalom,biger zna sve to dobro, ali i njemu gori pod nogama.
  Bigeru moj doci ce tebi cika prijedor u Tunjice…Obecavam.

 13. највећа заоставштина СНСД биће подјела народа, толико дубока да дисквалификација слиједи ако само не мислиш попут њих. Друга је незакоње толико снажно, да смо се престали трзати на њега, већ га многи и оправдавају

 14. Шикуљак,

  не разумијем зашто нисте објавили саопштење за јавност о потписивању платформе ЗОРЕ са Покретом за наш град-Пале који су парламентарна партија у Палама.

  Велика је то прича јер је то доказ да наш програм ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, осим десетина удружења грађана и угледних појединаца подржавају партије које знају шта урадити у наредним годинама и деценијама да будемо запослени и задовољни у самоодрживој Републици Српској?

  Није ваљда да сте погрешно разумјели мој коментар,
  његов текст сам искористио да докажем овим биједама који нападају без основа, да докажем како ЗОРА једино нема приступ свим тзв.режимским медијима.

  Ко није прочитао, или ко није разумио, нека још једном прочита мој први коментар.

  Поздрав

 15. Судећи по тренду,овај портал би требао да размишља о преласку на латиничну, западну варијанту и да се коначно приближи „грађанској“ опцији у БиХ (попут Буке и сличних). Овако гајимо илузију да је ово српски портал.

 16. мачак, 25.04.2015. 10:28:11,

  otkud vam ideja da na se na privatnoj televiziji može sve,i to po ćefu vlasnika. Frekvancija je javno dobro, koje se mora koristiti u javnom interesu ,pa se u infomativnoj sferi mora bar glumiti neki minimum uravnoteženosti. A bijeljinska telvizija je novum u svetskim razmerama. Dok je ignorisanje opozicije manje više, skoro svugde prisutno, ona je orvelovksi smislila dosad neviđeni koncept-koncept ignorisanja vlasti. Mali je problem što on već njima najviše šteti, a sami sebi postaju smešni, ali kad su ostrašćeni pitali za cenu.
  Da budem jasniji, i ja sam za jače prisustvo samoproklamovane opozicije na televiziji Srpske. Ona stvarno propušta mnoge njihove aktivnosti Npr. mogla je napraviti širu reportažu o prisustvu nasmejanog Omera Petrovića sa varta zastavom u ruci, na skupu proslave truskog praznika u Zenici, a oko njega hiljade turskih zastava.

  Isto tako,sistemski dugoročno bi se mogla napraviti svakodenavna emisija posvećena njihovima aktivnostima,a u okviru nje da se poptuno neutralno prenose, vrlo zanimljivi probosanski nebrojeni medijski istupi prvaka ove grupacije na federalnim portalima i televizijima. Za početak predlažem da se reprizira maestralna i nadasve srčana odbrana Džaferovića od strane jurišnice SDS Pandurevićke, pri čemu se prisutni bošnjački sagovornici u neverici međusobno neprijatno zagledaju.

  Verujem da bi ovako RTRS postala informativnija,a znatno bi uvećalo prisusutvo samoproklamovane opozicije na njoj. Siguran sam da svako kao želi objektivniju televiziju Srspke, ne može imati ništa protiv ovog pristupa.

 17. pleter, 26.04.2015. 12:34:03 [147888]

  Ја не говорим о моралном или етичком, већ о правном аспекту. Да ли би приватне телевизије требале да буду објективне и непристрасне? По мени, требале би. По мени би сви људи требали да раде у јавном интересу. Да ли би то требало наметнути законски? Ни случајно!

  Приватни медији раде у приватном интересу. Зато се зову приватни. Зато се финансирају из приватних средстава. Али зато постоје јавни медији који, који се оснивају са циљем остваривања јавног интереса. И они морају да раде у јавном интересу.

  Што се тиче приватних медија, имамо Закон о заштити од клевете. Требали бисмо увести и права на одговор и исправку, као што је то урађено у Србији новим Законом о информисању и медијима. То је, уз пар мањих додатака, сасвим довољно да се обезбиједи заштита јавног интереса и права грађана.

  Шта би мимо тога требало учинити? Ко, како и, на крају, зашто да намеће приватним телевизијама да раде у „јавном интересу”? Ко ће то дефинисати шта је „јавни интерес” и на који начин? Ваљда народ најбоље тумачи шта је то јавни интерес, па на слободном медијском тржишту може да жигоше или награђује приватне телевизије одузимајући им или поклањајући гледаност, тј. спуштајући им или дижући профите, када просуди да ли раде у јавном интересу или не. Све то једним притиском дугмета на даљинском управљачу.

  Да не помињем да се о фреквенцијама као јавном добру може говорити само прије дигитализације, када је њихов број ограничен. Стога је потребно задовољити одређене стандарде да би потраживачу била додијељена фреквенција. Дигитализацијом се тај проблем превазилази.

  И смијешно је говорити о орвеловском концепту кад је у питању приватни медиј или било какав недржавни субјект.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *