Први узгајивач банана у Српској

Подручје Модриче спада у развијенији пољопривредни крај. Кад се то каже мисли се на производњу пшенице, кукуруза, шљиве, јабуке, крушке и разног поврћа. Међутим, у питомом требавском селу Скугрићу, појавила се и мини плантажа банана у дворишту Благоја Лукића. – Добио сам од пријатеља из Јужноафричке Републике једну садницу банане пре пет година. Да бих […]

среда, јул 29, 2015 / 11:12

Подручје Модриче спада у развијенији пољопривредни крај. Кад се то каже мисли се на производњу пшенице, кукуруза, шљиве, јабуке, крушке и разног поврћа. Међутим, у питомом требавском селу Скугрићу, појавила се и мини плантажа банана у дворишту Благоја Лукића.

– Добио сам од пријатеља из Јужноафричке Републике једну садницу банане пре пет година. Да бих успео да произведем банане на овом подручју морао сам убрзано да се образујем преко интернета. Данас у свом пластенику имам седам стабала банана максималне висине до шест метара и до краја године очекујем и прве плодове. Да прво стабло банане роди требало је чекати четири године, већ идуће године имаћу род са три стабла – почиње причу Благоје Лукић, из Скугрића код Модриче.

Како каже Благоје, банане траже да се око њих ради целу годину. Преко зиме се мора одржавати температура која не сме пасти испод плус један.

– У пластенику имам пећ и редовно ложим како бих имао одговарајућу температуру али и влажност за развој стабала банана. Стабло банане израсте максимално шест метара и онда се шири у страну. Зими их прекријем специјалним најлоном који је у облику кишобрана, а многи који пролазе овуда мисле да ја имам неки сателит – каже помало у шали Благоје.

Благоје каже да испод стабала расту нове стабљике за расад.

– Имам око десетак стабљика за расад и њих ћу бесплатно поклонити својим пријатељима који желе да се баве овим послом. Мој циљ је да докажем да и у нашим климатским условим може да се узгаја банана као једно од најлепших и најслађих врста воћа – поручује Лукић.

Осим банана, Благоје је са супругом Лепосавом почео да производи још десетак суптропских врста воћа и поврћа, лимун, мандарину, ананас, авокадо, нар, киви, мексички карставац и изузетну здраву перуанску јагоду.

– Мексички краставац је ситан род, али је изузетно квалитетан и углавном се спрема у теглама. Перуанаска јагода је здрава за чишћење организма и узима се у малим количинама. Остало воће које имам у пластенику је познато нашој јавности као и њихова својства. Оно што ми најбоље крене томе ћу се посветити, а засад ми се чини да су то банане – завршава причу Лукић.

РАСАД

Благоје Лукић је једини узгајивач банана у Републици Српској, а да то не би више био, позива да му се јаве заинтересовани за сличну производњу, јер има стабљике банана за расад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *