Први пут у Српској: Хрвати желе начелника у Пелагићеву

Саопштење ХДЗ 1990 у коме најављују трку за мјесто начелника у посавској општини Пелагићево преносимо у цјелости.

недеља, мај 15, 2016 / 20:53

Саопштење ХДЗ 1990 у коме најављују трку за мјесто начелника у посавској општини Пелагићево преносимо у цјелости.

Први пут ће, у повијести dayтонске БиХ, Хрвати имати реалну прилику освојити начелничку позицију у Републици Српској. Ријеч је о опћини Пелагићево у босанској Посавини, из које су Хрвати тијеком ратних збивања у потпуности протјерани, али и у којој, према, службено необјављеном, попису становништва чине већинско становништво.

ХДЗ 1990 је, као најснажнији политички субјект са хрватским предзнаком у опћини Пелагићево, преузео одговорност те, унутар подијељене политиче сцене унутар српског народа, започео окрупњавање хрватског политичког и друштвеног бића.

ХДЗ 1990 ће за челну опћинску позицију кандидирати Славку Зовкића, актуалног замјеника начелника опћине Пелагићево.
„Увјерен сам како ће сви хрватски политички чимбеници схватити нужност заједништва и пружити потпору господину Зовкићу, који има реалне изгледе за побједу“, казао је Мијо Перкунић, изасланик ХДЗ-а 1990 у Вијећу народа РС-а, који живи и дјелује у опћини Пелагићево.

ХДЗ 1990 вјерује у хрватско заједништво и једнинствен наступ свих хрватских чимбеника у овој опћини, како би у потпуности мобилизирали домаће повратничко становништво и потакнули исељене Хрвате на дописно гласовање. „Тада је побједа зајамчена“, закључује Перкунић.

Илија Цвитановић, новоизабрани предсједник ХДЗ-а 1990 истиче како би побједа у Пелагићеву, у симболичком смислу, вратила вјеру хрватском народу како је могућ повратак у Посавину.

„Био би то снажан потицај хрватском народу Посавине. Уложит ћемо надљудске напоре како би у скоријој будућности чинили идентичне потезе у Дервенти, Броду, Добоју, Модричи…“, закључио је предсједник ХДЗ-а 1990.

Овај примјер је наставак континуираног снажног политичког смјера ХДЗ-а 1990 када је ријеч о Хрватима у Републици Српској и непристајања на досадашњу хрватску политику одрицања наших стољетних простора.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *