Први пут од Шизме – васељенски патријарх на папином устоличењу

Цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј присуствоваће 19. марта устоличењу новог папе Фрање у базилици Светог Петра у Ватикану. То ће бити први пут од подјеле цркве 1054. године да ће један васељенски патријарх присуствовати тој церемонији, јавља Вјерска информативна агенција (ВИА), преноси Бета. У пратњи патријарха Вартоломеја биће митрополит пергамски Јован Зизиулас, један од највећих […]

субота, март 16, 2013 / 19:16

Цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј присуствоваће 19. марта устоличењу новог папе Фрање у базилици Светог Петра у Ватикану.

То ће бити први пут од подјеле цркве 1054. године да ће један васељенски патријарх присуствовати тој церемонији, јавља Вјерска информативна агенција (ВИА), преноси Бета.
У пратњи патријарха Вартоломеја биће митрополит пергамски Јован Зизиулас, један од највећих православних теолога који је предсједавајући православне стране у теолошком дијалогу двеју цркава.

У име Московске патријаршије, у Рим ће отићи "други човјек" митрополит волоколамски Иларион Алфејев, задужен за спољне послове.

У Ватикану је саопштено да ће устоличењу присуствовати представници 180 држава.
У име америчке владе на церемонију ће доћи потпредсједник Џо Бајден, а долазак је најавила и предсједница Аргентине Кристина Кирхнер.

Устоличењу ће присуствовати и предсједнице Бразила и Мексика Дилма Русеф и Енрика Пена Нието.

Из Европе, на церемонију ће доћи њемачка канцеларка Ангела Меркел, британски престолонасљедник принц Чарлс, шпанска краљица Софија и престолонасљедник Фелипе, белгијски краљ Алберт Други и краљица Паола и француски предсједник Франсоа Оланд.
Интронизација папе је само формалан и церемонијалан чин, који нема црквеноправно значење.

Бивши папа Бенедикт Шеснаести неће присуствовати устоличењу свог насљедника.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *