Прва седмица у септембру – нови састанак партијских вођа

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић неће заказати састанак страначких лидера крајем августа, како је то раније планирано, него као нови термин намјерава предложити прву седмицу у септембру, поврдио је Срни портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар.  Он наводи да је Љубић обавио консултације са страначким лидерима о могућем термину састанка имајући у виду рокове који стоје […]

четвртак, август 16, 2012 / 13:37

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић неће заказати састанак страначких лидера крајем августа, како је то раније планирано, него као нови термин намјерава предложити прву седмицу у септембру, поврдио је Срни портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар.

 Он наводи да је Љубић обавио консултације са страначким лидерима о могућем термину састанка имајући у виду рокове који стоје пред БиХ и које су сами преузели, те да је на основу тих разговора закључено да предложени термин састанка у наредној седмици није реалан.

Вегар додаје да ће Љубић наставити консултације о могућем новом термину прихватљивом за све учеснике, с обзиром на обавезе из Мапе пута, посебно питање промјене Устава БиХ у складу с пресудом Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", те службени почетак изборне кампање.

На питање да ли ће се на састанку наћи питање смјене министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије (предсједника СДП-а), што је као услов за присуство поставио предсједник СНСД-а Милорад Додик, Вегар каже да они то нису предвидјели као тему.

"Tема састанка би требало да буду амандмани на Устав у вези са случајем `Сејдић-финци`. Међутим, ми не можемо сами одређивати теме", истиче Вегар.

Он наглашава да је око промјене Устава потребан широки конснзус, те је стога на састанак позван и предсједник СДА Сулејман Tихић, који није дио нове парламентране већине.

Вегар није могао да коментарише изјаву српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да ће мјесто министра иностраних послова БиХ послије Лагумџијине смјене припасти Србину из Републике Српске. "Нисам чуо за то", каже Вегар.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић раније је планирао да сазове састанак лидера политичких странака у БиХ између 22. и 25. августа у Мостару.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да неће учествовати ни на каквом састанку лидера политичких партија у БиХ, осим ако тема не буде неуставно дјеловање министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије.

ЕУ очекује да политички лидери у БиХ упуте рјешење за случај “Сејдић – финци” парламенту БиХ до 31. августа, а ако се то не деси, сами ће сносити посљедице.

“ЕУ очекује конкретне резултате у реализацији ‘мапе пута’, ако БиХ жели да напредује на путу ка ЕУ”, истакла је раније портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић – Халиловић и истакла да су лидери сами прихватили те задатке и рокове на састанку 27. јуна у Бриселу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *