Протести у Сјеверној Ирској – 11 повријеђених, 15 ухапшених

Током насилних протеста у Сјеверној Ирској због одлуке да се уклони британска застава са зграде градске скупштине у Белфасту, повријеђено је 11 полицајаца, а ухапшено 15 демонстраната. Полиција је позвала демонстранте – пробританске протестантске активисте – да покажу божићни дух и обуставе најгори талас уличног насиља у протеклих неколико година, пренио је АП. Протести у […]

уторак, децембар 18, 2012 / 17:47

Током насилних протеста у Сјеверној Ирској због одлуке да се уклони британска застава са зграде градске скупштине у Белфасту, повријеђено је 11 полицајаца, а ухапшено 15 демонстраната.

Полиција је позвала демонстранте – пробританске протестантске активисте – да покажу божићни дух и обуставе најгори талас уличног насиља у протеклих неколико година, пренио је АП.

Протести у Белфасту и, повремено, још три сјеверноирска града, избили су 3. децембра, када је католичка већина – националистички посланици Шин Фејна и СДЛП – у градској скупштини усвојила одлуку да се уклони британска застава са зграде на којој се вијорила од 1906. године.

Незадовољни протестанти од тада блокирају улице и повремено упадају у скупштину, а у неколико наврата су избијали и окршаји с полицијом.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *