Протести у Сарајеву: Придружила се и Ранка Мишић

Демонстранти који су се данас окупили испред Парламента ФБиХ блокирали су и центар Сарајева и то улицу Обала Кулина бана, испред Дома синдиката. Како јављају федерални медији, саобраћај је тако обустављен и не може се одвијати овом улицом. Неколико десетина демонстраната прешло је испред Дома синдиката након што су покушали ући у зграду Парламента ФБиХ. […]

четвртак, јул 30, 2015 / 13:13

Демонстранти који су се данас окупили испред Парламента ФБиХ блокирали су и центар Сарајева и то улицу Обала Кулина бана, испред Дома синдиката.

Како јављају федерални медији, саобраћај је тако обустављен и не може се одвијати овом улицом.

Неколико десетина демонстраната прешло је испред Дома синдиката након што су покушали ући у зграду Парламента ФБиХ. На блокирање центра града позвао је Аднан Химзанија, из Синдиката ГРАС-а.

Раније данас ситуација испред зграде Парламента Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) била је пред ескалацијом када су окупљени радници покушали срушити ограду, те ући у објекат.

Испред улаза су одмах распоређени припадници Федералне управе полиције (ФУП) опремљени штитовима и кацигама. Радници узвикују "лопови, лопови" те тврде како желе ући на сједницу међу заступнике који се изјашњавају о приједлогу Закона о раду ФБиХ који радници одбацују.

Окупљеним радницима обратио се предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Исмет Бајрамовић поручивши окупљенима да протестују али мирним путем, те како ће захтјеви радника бити уважени.

Више хиљада чланова Савеза самосталних синдиката БиХ, али и других грађана, окупило се данас испред зграде Парламента Федерације БиХ како би исказало негодовање због гласања о Приједлогу закона о раду на данашњој ванредној сједници.

Како јавља репортер МОНДА, на бини испред Парламента ФБиХ представници синдиката из разних области окупљенима су образлагали тачке Закона не ваљају.

Уз јаке звиждуке пиштаљки и вувузела, радници узвикују "Доле влада", "Лопови, лопови", "Не закону о раду који ће од нас направити робове".

Незадовољни радници очекују да ће нови закон о раду бити повучен са дневног реда јер тврде да се овим законом умањују њихова права и погоршава радни статус.

Предсједник овог Савеза самосталних синдиката Исмет Бајрамовић поручио окупљенима пред зградом парламента да је радничка класа "јача од папирнатог тигра".

Он каже да данашњем протесту присуствује више од 10.000 људи "да би показали своју песницу". "Овдје нису бандити него поносни радници наше земље. Послије овог скупа ови из зграде морају бити вани", рекао је Бајрамовић.

Синдикалисти су упозорили да је једини циљ новог закона о раду да послодавци отпуштају раднике како желе и да се укину колективни уговори.

Они су поручили да неће пристати на уцјене, нити на "робовласнички" закон о раду, ка ни подлећи притисцима.

Док су делегати пристизали на сједницу Дома народа ПФБиХ, демонстранти су им звиждали.

Приједлог закона о раду налази се на данашњем дневном реду ванредне сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ.

На почетку сједнице, која је почела са получасовним кашњењем, опозиција је затражила да се са дневног реда повуче Приједлог закона о раду због грубог кршења пословника.

У сриједу је Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ одржао састанак са представницима Савеза самосталних синдиката БиХ на којем нису успјели постићи договор. У синдикату су тражили суспендирање закона, што није било прихватљиво за премијера.

С друге стране подршку Синдикату су пружили предсједници Социјалдемократске партије (СДП), Савеза за бољу будућност (СББ) и Демократске фронте (ДФ), те су осудили одлуку Владе ФБиХ о утврђивању Приједлога закона о раду.

Демонстрације је организовао Савез самосталних синдиката БиХ чији су представници позвали чланство на мирно и достојанствено окупљање, а протестима су се придружили и представници Савеза синдиката Републике Српске, на челу са Ранком Мишић.

"Надамо се да ће протести протећи достојанствено, онако какви су и радници у БиХ, без обзира на то шта трпе од послодаваца и корумпираних власти", рекао је потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Селведин Шаторовић.

Шаторовић је најавио да синдикат очекује испуњење захтјева и враћање закона о раду на усаглашавање са социјалним партнерима.

"Очекујемо да ће у сали Парламента превладати снаге које су уз раднике који не желе да земља иде у још већу кризу и сиромаштво", нагласио је Шаторовић.

Он је рекао да ће радници пратити развој догађаја на сједници Дома народа и истакао да не жели да размишља о "црном сценарију", односно прихватању овог закона.

Протести за сада протичу мирно, уз јако обезбјеђење припадника МУП-а Кантона Сарајево и Федералне управе полиције.

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Сигуран сам да је наша Ранка била најскупље обучена на цијелом скупу. Ипак је она модна икона наше синдикалне сцене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *