Протест Турске амбасадору Ватикана због ријечи геноцид

Турско министарство иностраних послова позвало је данас амбасадора Ватикана у Анкари како би изразило протест зато што је поглавара Римокатоличке цркве папа Фрања масовно убиство Јермена у Отоманској Турској назвао геноцидом. Папа Фрања одао је данас, поводом 100. годишњице од покоља Јермена од стране Отоманске турске војске у Првом свјетском рату, почаст жртвама називајући тај […]

недеља, април 12, 2015 / 18:58

Турско министарство иностраних послова позвало је данас амбасадора Ватикана у Анкари како би изразило протест зато што је поглавара Римокатоличке цркве папа Фрања масовно убиство Јермена у Отоманској Турској назвао геноцидом.

Папа Фрања одао је данас, поводом 100. годишњице од покоља Јермена од стране Отоманске турске војске у Првом свјетском рату, почаст жртвама називајући тај чин „првим геноцидом у 20. веку”.

Фрања, који од својих аргентинских дана има чврсте везе са Јерменима, објаснио је своју изјаву тиме да је његова дужност да ода почаст успомени на недужне мушкарце, жене, дјецу, свештенике и бискупе који су били „бесмислено” поубијани.

„Прикривање или порицање зла је као да рану пуштате да крвари без да је превијете”, рекао је Фрања на почетку мисе јерменског католичког обреда у базилици Светог Петра у Риму.

Историчари процјењују да је готово милион и по Јермена убијено у сукобима са турском војском током Првог свјетског рата, што стручњаци за геноцид широм свијета сматрају првим геноцидом у 20. вијеку.

Турска, међутим, оштро пориче да је то био геноцид, тврдећи да је цифра жртава преувеличана као и да су убијени Јермени напросто били жртве грађанског рата и немира.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *