Протест Срба на Јарињу

Радови на изградњи интегрисаног прелаза у међузони код прелаза Јариње јутрос нису настављени, јер су се локални Срби са сјевера Космета окупили како би протествовали због намјере да на том мјесту од 10. децембра почне примјена споразума о интегрисаном управљању прелазима. Пут у међузони је блокиран, јавља телевизија Мост. На лицу мјеста, поред Срба, окупљених […]

уторак, децембар 4, 2012 / 12:50

Радови на изградњи интегрисаног прелаза у међузони код прелаза Јариње јутрос нису настављени, јер су се локални Срби са сјевера Космета окупили како би протествовали због намјере да на том мјесту од 10. децембра почне примјена споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Пут у међузони је блокиран, јавља телевизија Мост. На лицу мјеста, поред Срба, окупљених на прелазу од Рашке ка Лепосавићу, налазе се и возила МУП-а Србије.

Срби са Косова су дошли са неколико десетина аутомобила на мјесто гдје је почела изградња интегрисаног административног прелаза Јариње на сјеверу Косова.Окупљање Срба на Јарињу почело је у раним јутарњим сатима, а међу њима је највећи број одборника четири општине са сјевера Косова.

Како је јавио репортер РТС-а са лица мјеста, они траже писане гаранције да неће бити постављена граница између јужне српске покрајине и централне Србије, као и да се неће наплаћивати царина на интегрисаним прелазима.

Окупљени су истакли ће остати на мјесту гдје се прави граница све док се не схвати да се не може против воље народа.

Представници локалних самоуправа истичу да само поступају по закључцима које су одборници донијели на посљедњој заједничкој сједници све четири скупштине општина са сјевера КиМ да неће прихватити границу тамо гдје никада није била.

Предсједник Скупштине општине Лепосавић Славко Стевановић изјавио је да протестом грађани на Јарињу желе да на демократски начин упуте поруку да не желе границу између централне Србије и Косова и Метохије.

Стевановић је навео да се окупљени грађани неће противити наставку радова, нити ће то спрјечавати било каквим насиљем.

“Немамо никакве специјалне планове, овде смо се окупили, ту ћемо остати до даљњег. Овде не желимо косовску царину, не желимо албанске институције и не желимо косовску полицију”, рекао је Стевановић.

Радници фирме “Нови Пазар-пут” дошли су јутрос у 7 часова на мјесто гдје већ недјељу дана изводе радове на изградњи објеката за примену Споразума о интегрисаном управљању прелазима, али нису наставили рад.

Око 7.30 у Косовској Митровици су се огласиле и сирене којима се позивају грађани да се окупе у међузони.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *