Протест Организације породица погинулих и несталих Републике Српске

Чланови Скупштине Организације породица погинулих и несталих Републике Српске почеће данас обиљежавање Међународног дана несталих мирном протестном шетњом код раскршћа на магистралном путу Добој-Тузла како би исказали незадовољство радом Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ. "Републичка организација започиње јавну кампању различитим акцијама које подразумијевају блокаде путева, надлежних институција БиХ у тражењу несталих и […]

четвртак, август 30, 2012 / 09:31

Чланови Скупштине Организације породица погинулих и несталих Републике Српске почеће данас обиљежавање Међународног дана несталих мирном протестном шетњом код раскршћа на магистралном путу Добој-Тузла како би исказали незадовољство радом Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ.

"Републичка организација започиње јавну кампању различитим акцијама које подразумијевају блокаде путева, надлежних институција БиХ у тражењу несталих и процесуирања ратних злочина", рекао је Срни предсједник Републичке организације Недељко Митровић.

Митровић је поводом 30. августа, Међународног дана несталих, истакао да је циљ кампање да се Институт за нестала лица БиХ реформише тако да се из те институције елиминише политиканство, комерцијализација, корупција и пројектована ексхумација и идентификација, те обезбиједи механизам одговорности и законитости.

"У области процесуирања ратних злочина тражимо да се структуралним дијалогом обезбиједе правда и правичност да би се сви ратни злочини једнако процесуирали. Уколико се то не оствари захтијеваћемо расписивање референдума за враћање надлежности окружним тужилаштвима и судовима Републике Српске на процесуирању ратних злочин", истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, Републичка организација је незадовољна досадашњим радом Института за нестала лица БиХ који је са Међународнм комисијом за нестала лица у протекле четири године идентиФиковао свега 102 нестала лица са списка Републике Српске.

"Овај податак је посебно депримирајући за породице погинулих из Републике Српске, посебно ако се узме у обзир чињеница да је то тек шест одсто од укупног броја 1.689 несталих из Српске. Због тога се с правом поставља питање када ће пронаћи и идентиФиковати преостали број несталих из Републике Српске", истакао је Митровић.

Додатно понижење и увреде породица погинулих и несталих из Републике Српске, додаје Митровић, представља пристрасност Тужилаштва и Суда БиХ у истрагама, процесуирању и пресудама ратних злолна који се приписују Србима.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске данас ће на Озрену традиционално обиљежити Међународни дан несталих.

Озрен је карактеристично подручје по броју несталих и убијених, егзодусу становништва, те исказаној злочиначкој намјери непријатеља, међу којима су се истицали муџахедини, нарочито током 1995. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *