Просјечна нето плата у јануару 829 КМ

У БиХ просјечна мјесечна исплаћена нето плата у јануару износила је 829 КМ, што је мање за 0,3 одсто него у децембру, док је номинално виша за 0,4 одсто у односу на исти мјесец прошле године. У поређењу са јануаром 2012. године, највеће повећање имао је сектор „пољопривреда, шумартво и риболов“ за 5,1 индексних поена, […]

понедељак, март 18, 2013 / 16:04

У БиХ просјечна мјесечна исплаћена нето плата у јануару износила је 829 КМ, што је мање за 0,3 одсто него у децембру, док је номинално виша за 0,4 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

У поређењу са јануаром 2012. године, највеће повећање имао је сектор „пољопривреда, шумартво и риболов“ за 5,1 индексних поена, слиједи сектор „информације и комуникације“ за 4,8 индексних поена, те сектор „вађење руда и камена“ за 3,8 индексних поена.

Највећи пад плата у јануару, у односу на исти мјесец прошле године, забиљежио је сектор „административне и помоћне услужне дјелатности“ за четири индексна поена, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Ако се просјечна јануарска плата пореди са прошлогодишњим просјеком, највећи раст имао је сектор „производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација“ за 3,6 индексних поена.

Сектори „вађење руда и камена“ и „дјелатности здравствене заштите и социјалне помоћи“ имали су раст за 2,4 индексна поена, „пољопривреда, шумарство и риболов“ за два индексна поена, док је највећи пад забиљежио сектор „пословање некретнинама“ за пет индексних поена.

Просјечна мјесечна бруто плата по запосленом у БиХ у јануару износила је 1.294 КМ, што показује номинални пад за 0,4 одсто у односу на децембар, док је номинално виша за 0,5 одсто него у истом мјесецу прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *