Прорадио вулкан изнад Охрида

Густ дим почео је да излази из вулкана Дувало у охридском селу Косел и на лице мјеста одмах су упућене надлежне службе. Вулкан је јуче послије подне и синоћ избацио велику количину дима и изазвао панику међу локалним становништвом, преносе медији. Из Центра за управљање кризним ситуацијама саопштено је да су на лице мјеста упућене […]

четвртак, мај 29, 2014 / 12:01

Густ дим почео је да излази из вулкана Дувало у охридском селу Косел и на лице мјеста одмах су упућене надлежне службе.

Вулкан је јуче послије подне и синоћ избацио велику количину дима и изазвао панику међу локалним становништвом, преносе медији.

Из Центра за управљање кризним ситуацијама саопштено је да су на лице мјеста упућене професионалне противпожарне екипе из Охрида, као и представници Дирекције за заштиту и спашавање.

“Наше екипе изашле су на терен, али превентивно, јер нема потреба за интервенцијом. Вулкан реагује на временске промјене”, изјавио је дежурни у ватрогасној служби.

Македонски медији наводе да се на простору вулкана налази неколико кратера.

Вулкан или сулфатара Дувало, који се налази у селу Косел код Охрида у уџбеницима у бившој Југославији описиван је као ријетка геолошка појава, као једини живи вулкан на Балкану.

Са специфичним кратером, овај вулкан представља природни феномен, због чега га је Скупштина Охрида седамдесетих година прошлог вијека прогласила за природну ријеткост.

Сектор за урбанизам и заштиту животне средине у Охриду 2010. године почео је активности на његовој зашити и уређењу.

Надлежни су саопштили да нема мјеста за панику и да је ријеч о природној појави, те подсјећају да је повећано испуштање густог дима регистровано и прије десетак година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *