Прорадио кинески Џи-пи-ес, сигнал до Аустралије

Кина је у оквиру мреже за сателитску навигацију покренула комерцијалне и јавне услуге широм азијско-пацифичког региона и систем је изграђен као конкуренција америчком систему за глобално позиционирање /Џи-Пи-Ес/. Кинески државни медији наводе да систем "Бејду" обезбјеђује услуге цивилима у региону и да се очекује да ће до 2020. године имати глобалну покривеност. Портпарол кинеске Канцеларије […]

петак, децембар 28, 2012 / 11:04

Кина је у оквиру мреже за сателитску навигацију покренула комерцијалне и јавне услуге широм азијско-пацифичког региона и систем је изграђен као конкуренција америчком систему за глобално позиционирање /Џи-Пи-Ес/.

Кинески државни медији наводе да систем "Бејду" обезбјеђује услуге цивилима у региону и да се очекује да ће до 2020. године имати глобалну покривеност.

Портпарол кинеске Канцеларије за сателитску навигацију Ран Ченгки рекао је да се рад система може поредити са "Џи-Пи-Ес-ом".

Према његовим ријечима, сигнал "Бејдуа" може се примати и у Аустралији.

Аналитичари наводе да је то посљедњи у низу успјеха свемирске технологије у Кини, чији је циљ градња свемирске станице до краја деценије и слање људске посаде на Мјесец.

Систем "Бејду" обухвата 16 сателита и четири експериментална сателита.

Кина је 2000. године започела градњу сопственог система да би избјегла да се ослања на "Џи-Пи-Ес".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *