Пронађени дијелови најстаријег примјерка Курана?

Дијелови нечега што би могло да буде најстарији Куран познат човјечанству, стајали су заборављени у библиотеци британског Универзитета у Бирмингему. Грешком смјештени у дио у ком се налазе примјерци свете исламске књиге с краја 7. вијека, два листа папира случајно је пронашла Алба Федели, истражујући књиге за свој докторат. Датирањем је утврђено да су листови […]

понедељак, јул 27, 2015 / 11:40

Дијелови нечега што би могло да буде најстарији Куран познат човјечанству, стајали су заборављени у библиотеци британског Универзитета у Бирмингему.

Грешком смјештени у дио у ком се налазе примјерци свете исламске књиге с краја 7. вијека, два листа папира случајно је пронашла Алба Федели, истражујући књиге за свој докторат.

Датирањем је утврђено да су листови направљени од овчје или козје коже настали између 568. и 645.

“То значи да је особа која је писала на овим странама вјероватно живјела у вријеме пророка Мухамеда”, рекао је професор Дејвид Томас.

Поглавља Курана, који је према вјеровању Мухамеду диктирао мелек Џебраил (у хришћанству анђео Гаврило) и у почетку су писана на пергаментима, камењу, листовима, па чак и плећкама камила, прије него што је књига комплетирана око 650. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *