Пројекат запошљавања жена у производњи љековитог и ароматичног биља

Агенција за сарадњу, едукацију и развој – АЦЕД, уз подршку ЈУ-ЕС-ЕИД/Сида пројекта ФАРМА, покреће низ едукативних активности везаних за производњу и прераду љековитог, ароматичног и зачинског биља у оквиру Пројекта Подршка стварању женског предузетништва у руралним подручјима кроз узгој и прераду љековитог и ароматичног биља. Поменути Пројекат је својеврстан наставак Пројекта Школа узгоја љековитог и […]

среда, март 12, 2014 / 08:22

Агенција за сарадњу, едукацију и развој – АЦЕД, уз подршку ЈУ-ЕС-ЕИД/Сида пројекта ФАРМА, покреће низ едукативних активности везаних за производњу и прераду љековитог, ароматичног и зачинског биља у оквиру Пројекта Подршка стварању женског предузетништва у руралним подручјима кроз узгој и прераду љековитог и ароматичног биља.

Поменути Пројекат је својеврстан наставак Пројекта Школа узгоја љековитог и ароматичног биља за жене из руралних подручја БиХ, који је подржан од стране УСАИД/Сида пројекта ФАРМА и успјешно имплементиран од стране АЦЕД-а у 2013. години на територији седам босанскохерцеговачких Општина.

Нови пројекат ће у 2014. години дјеловати територији сљедећих Општина: Нови Град, Босанска Крупа, Бужим, Рибник, Шипово, Петровац и Босански Петровац. Прва теоријска едукација из области производње и прераде љековитог, ароматичног и зачинског биља одржаће се 13. марта у Шипову.

Пројекат има за циљ да настави са активностима прошлогодишњег Пројекта на начин да обезбиједи додатно усавршавање у производњи и преради за најуспјешније полазнице претходне Школе узгоја љековитог и ароматичног биља (њих најмање 20), са посебним нагласком на савладавање технологија прераде љековитог и ароматичног биља. У оквиру овог дијела, Пројекат ће обезбиједити капацитете за сушење љековитог и ароматичног биља, у виду сушаре која ће се инсталирати на подручју на којем се оствари највећа концентрација производње љековитог и ароматичног биља. Ова сушара ће уједно бити доступна и корисницама из других Општина. Од корисница Пројекта се очекује да, оснажене прошлогодишњом Школом, крену са комерцијалном производњом љековитог, ароматичног и зачинског биља на властитим пољопривредним газдинствима.

Поред успјешних корисница из прошлогодишњег Пројекта, наставком Пројекта биће обухваћено и нових 100 жена из поменутих Општина, за које ће бити организована нова Школа узгоја љековитог и ароматичног биља, односно први циклус едукације. Све кориснице Пројекта које започну са производњом љековитог, ароматичног и зачинског биља биће повезане са тржиштем путем којег ће се извршити пласман произведених количина биља.

Све наведене активности и напори АЦЕД-а и Ју-ес еид/Сида пројекта ФАРМА имају за циљ да кроз унапређење знања и вјештина руралних жена о узгоју и преради љековитог и ароматичног биља, као и кроз њихово тржишно повезивање те инсталирање прерађивачких капацитета на произвођачким подручјима, унаприједе ниво производње и прераде љековитог и ароматичног биља у БиХ и допринесу повећању улоге жена у доприносу руралној економији и њиховим заједницама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *