Пројекат Средња Дрина почиње 2013. године

Реализација пројекта „Средња Дрина“, односно изградња четири хидроцентрале, који заједнички реализују владе Србије и Републике Српске, очекује се у првом кварталу идуће године, рекла је данас Срни министар енергетике Србије Зорана Михајловић. Михајловићева је истакла да је овај пројекат веома значајан с обзиром да у Србији више од 27 година није изграђен ниједан инфраструуктурни објекат […]

субота, септембар 1, 2012 / 08:01

Реализација пројекта „Средња Дрина“, односно изградња четири хидроцентрале, који заједнички реализују владе Србије и Републике Српске, очекује се у првом кварталу идуће године, рекла је данас Срни министар енергетике Србије Зорана Михајловић.

Михајловићева је истакла да је овај пројекат веома значајан с обзиром да у Србији више од 27 година није изграђен ниједан инфраструуктурни објекат из области енергетике.

"Корист од `Средње Дрине` заиста је велика, пре свега у повећању енергетске безбедности, покретању машиноградње, грађевинарства, а тиме и запошљавању великог броја људи", навела је Михајловићева, те додала да је "највећа корист за Србију у количини електричне енергије коју ће добити".

Подсјећајући да је о овој теми недавно у Београду разговарао са премијером Републике Српске Александром Џомбићем, премијер Србије Ивица Дачић рекао је Срни да су након данашњег састанка са предсједником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем поједини споразуми у вези са пројектом изградње четири хидроцентрале већ потписани и сада ће бити упућени у парламент Србије.

"С друге стране Дрине треба разрешити питање ко реализује тај пројекат, да ли Република Српска или БиХ", напоменуо је Дачић.

Наводећи да је ријеч о пројекту који подразумијева заједничко учешће Србије и Републике Српске и инвестицијама између 700 и 800 милиона евра, Дачић је рекао да је неопходно да сва питања у вези са овим пројектом буду конкретизована што прије.

Он је најавио да ће почетком октобра у Бањалуци бити одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске на којој ће бити ријечи и о пројекту "Средња Дрина".

Премијер Републике Српске Александар Џомбић, након састанка у Београду са Дачићем у уторак, 28. августа, рекао је да је пројекат "Средња Дрина" од регионалног значаја, те да заједно треба да га реализују Српска и Србија, уз стратешку помоћ једне италијанске компаније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *