Пројекат \“Радна навика\“ приводи се крају

Удружење грађана „Центар за креативни рад са дјецом Добри Медо“ из Бања Луке имплементира пројекат „Радна навика“. Пројекат је започео 15.09.2012. године и састојао се од едукације и истраживања спроведеног у у средњим и једној основној школи као и у предузећима на подручу града Бања Лука, радног дана и завршних активности. Кроз пројекат су укључене: […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 22:40

Удружење грађана „Центар за креативни рад са дјецом Добри Медо“ из Бања Луке имплементира пројекат „Радна навика“.

Пројекат је започео 15.09.2012. године и састојао се од едукације и истраживања спроведеног у у средњим и једној основној школи као и у предузећима на подручу града Бања Лука, радног дана и завршних активности.

Кроз пројекат су укључене: Средња економска школа, Трговинско туристичко-угоститељска школа, Средњошколски центар Гемит-Апеирон, Средњошколски центар "Љубиша Младеновић" и Основна школа "Петар Кочић" из Кола.

Током пројекта средњошколци из четири бањолучке средње школе успјешно су завршили три модула обуке:

Модул 1 – Основе писања ЦВ-а и интервју за посао
Модул 2 – Основе предузетништва и израде бизнис плана
Модул 3 – Вршњачка едукација

Учесници који су успјешно савладали прва три модула на крају су имали и један радни дан у предузећима, а ученици завршних разреда Основне школе "Петар Кочић" из Кола су поред едукације у склопу пројекта имали и радну акцију уређења школског дворишта, као и креативне радионице на којима су израђивали разне макете и сувенире.   

О пројекту

Пројекат је подржан кроз програм за подузетну омладину од фондације Мозаик, Свјетске банке у БиХ и италијанске владе. Програм за подузетну омладину је једна у низу активности која се реализује у оквиру пројекта који финансира италијанска влада, а имплементира Свјетска банка у БиХ.

“Радна навика” је пројекат који има за циљ побољшање услова за запошљавање младих обезбјеђујући рано укључивање средњошколаца из Бања Луке и основаца завршних одјељења из руралног подручја у процес активног упознавања са тржиштем рада. Кроз пројекат је предвиђен директан рад са 60. средњошколаца и 20. основаца, а индиректно биће обухваћено још 250. ученика, кроз едукацију, практичан рад, истраживање и волонтирање. У оквиру пројекта спроведана је и кампања како би и шира јавност упознала са значајем раног укључивања дјеце и младих у процес упознавања са тржиштем рада.

Од овог пројекта се очекује да ће допринијети смањењу проблема лошег сналажења младих на тржишту рада и повећању нивоа знања код ове популације о самом тржишту и начину како се најбоље снаћи на њему. Ученици ће активним учешћем у самим активностима пројекта као што су едукацију, истраживање, волонтерски ангажман и кампања на личном нивоу развијати вјештине и започети са процесом развоја радних навика.

 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *