Проглашени побједници у Кану

Златну палму на овогодишњем Канском фестивалу добио је филм Кена Лоуча „Ја, Данијел Блејк“.

недеља, мај 22, 2016 / 21:57

Златну палму на овогодишњем Канском фестивалу добио је филм Кена Лоуча „Ја, Данијел Блејк“.

Добитник 69. "Златне палме" је потресна прича о стиду због сиромаштва у Европи погођеној мjерама штедње. Овај социјално ангажовани филм говори о борби малог човјека са системом односно кафкијанским напорима столара Данијела Блејка да добије надокнаду у Британији након инфаркта.

"Златну Палму" редитељу коме је ово други пут да добија најпрестижнију канску награду, уручио је глумац Мел Гибсон.

Лоуч је шести пут награђен на Канском фестивалу, а 2006. године добио је прву "Златну палму" за остварење "Вјетар који њише јечам".

"Свијет у којем живимо у великој је опасности, јер нас идеје које називамо неолибералним воде у катастрофу. Потребан нам је други свијет и могуће га је створити", рекао је Лоуч на енглеском и француском језику приликом уручења награде.

Он је додао да неолибералне реформе милионе људи у Европи доводе до ивице опстанка, нарочито у Грчкој и Португалији, док се мали број људи богати на безобзиран начин.

Лоуч, који ће у јуну напунити 80 година, један је од зачетника жанра документарне драме, настале комбиновањем италијанског неореализма и француског новог таласа.

Познат као политички активиста и љевичар, режирао је филмове који су освојили бројне номинације и награде на престижним свјетским фестивалима. Поред Канског, освајао је признања на Берлинском и Венецијанском фестивалу, а добитник је и британске награде БАФТА.

Велику награду Канског фестивала освојио је филм “То је само смак свијета” редитеља Гзавјеа Долана, док награду за најбољег редитеља деле Кристијан Мунђу (Матура) и Оливије Асајас (Лични купац).

Награда за најбољи сценарио припала је иранском оскаровцу Ашгару Фархадију за “Продавац”.

Најбоља глумица Канског фестивала је Филипинка Жаклин Жосе, а титулу је понијела захваљујући улози у филму “Ма’Роса”. За најбољег глумца проглашен је Иранац Шахаб Хосеини (Продавац).

Награду жирија освојио је филм “Амерички мед” редитељке Андрее Арнолд.

Почасну Палму добио је Жан Пјер Лео.

Златна камера, награда која се додјељује за најбољи дебитантски филм, припала је Уди Бењаминој за филм “Дивинес”, а “Златна палма” за најбољи краткометражни филм Хуанху Хименесу за “Тајмкод”.

Додјелом награда вечерас се завршава Кански фестивал, једна је од најпрестижнијих филмских манифестација на свијету. Први пут је одржан 1939. године, а дефинитвно је установљен као такмичарски фестивал с наградом 1955. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *