Професори добојске гимназије: Отворено писмо министру Касиповићу

Отворено писмо министру просвјете и културе Антону Касиповићу Поштовани господине министре, надамо се да ћете у што скорије вријеме у свом, сигурни смо, напорном и оптерећеном распореду обавеза наћи времена и за нас – шеснаест редовних професора Гимназије „Јован Дучић“ у Добоју, који носе 60 – 70% васпитно-образовног процеса у овој школи. Прослиједили смо Вам […]

четвртак, август 23, 2012 / 15:45

Отворено писмо министру просвјете и културе Антону Касиповићу

Поштовани господине министре,

надамо се да ћете у што скорије вријеме у свом, сигурни смо, напорном и оптерећеном распореду обавеза наћи времена и за нас – шеснаест редовних професора Гимназије „Јован Дучић“ у Добоју, који носе 60 – 70% васпитно-образовног процеса у овој школи. Прослиједили смо Вам врло опсежан материјал који свједочи о мобингу, кршењу наших права и нарушавању закона у школи, прије свега Закона о средњем образовању. Потребно нам је да нас саслушате и да се увјеримо у то да године свог живота и рада нисмо узалуд протраћили.

Најоштрије протестујемо због изјава Давора Видаковића, професора социологије, објављених у информативним емисијама претходних дана, у којима говори о томе да је у нашој школи алкохолизам, дрогу и педофилију искоријенила својим доласком на функцију директорица Телебак. Како је то онда изгледала школа до прије годину, двије? На овај начин блатити установу и људе који су за њу везани – нама је то потпуно неприхватљиво. Требало би да је и Вама, јер је та установа Ваша непосредна одговорност. Добојска гимназија нису само запослени професори, њу чини педесет три генерације гимназијалаца, данас преко четристо ученика, преко четристо породица… У изјави господина Видаковића нема мјере и морао би одговарати због тога.

У својим изјавама Давор Видаковић говори о нама као о групи нерадника, професорима који теже некој ранијој анархији. При томе то износи као став “свог“ синдиката. Молимо Вас да утврдите јасно у инспекцијским провјерама Вашег министарства ко то још од запослених у школи, осим њега који је то изрекао, стоји иза такве изјаве и такве оцјене. Молимо Вас да урадите и исцрпну провјеру свих наших радних биографија, али исто тако и провјеру радне биографије господина Видаковића. Мислимо како нимало мјере нема ни у овом обраћању господина Видаковића. Ми ћемо свим могућим законским путевима тражити одговорност и за то.

Видаковићева прича о два синдиката у школи, онаква какву је представио јавности, нема ништа заједничко са истином. То се лако може утврдити провјером података. Ни у овом случају, најблаже речено, господин Видаковић није добро одмјерио. Тражићемо одговорност и за то.

На крају, не смијемо заборавити да демантујемо информацију, објављену у неким медијима, да професори неће стати и да ће бојкотовати наставу. Ученици и наставни процес неће трпјети. Да бисмо се борили за своја права свака наша обавеза мора бити испуњена. У противном, морали бисмо одговарати за то.

Добој,22.08.2012.                                                Професори Гимназије „Јован Дучић Добој“Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *