Продужен мандат судијама Трибунала

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је резолуцију којом се продужава мандат судијама Међународног суда за бившу Југославију, а Трибунал позива да предузме „све могуће мјере” да оконча процесе и жалбе до 31. децембра 2014. Резолуција је усвојена са 14 гласова. Русија се уздржала од гласања јер се резолуцијом не покреће питање ефикасности суда. Савјет безбједности […]

уторак, децембар 18, 2012 / 14:19

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је резолуцију којом се продужава мандат судијама Међународног суда за бившу Југославију, а Трибунал позива да предузме „све могуће мјере” да оконча процесе и жалбе до 31. децембра 2014.

Резолуција је усвојена са 14 гласова. Русија се уздржала од гласања јер се резолуцијом не покреће питање ефикасности суда.

Савјет безбједности продужио је мандат једном броју судија, како би могли да доврше случајеве за које су задужени.

Од Трибунала је затражено и да до 15. априла 2013. представи план окончања процеса и преноса свих преосталих задатака на ново међународно тијело.

Како су пренијеле агенције, Русија је остала уздржана критикујући рад Трибунала.

„Рад Трибунала има озбиљне системске проблеме, с којима сам не може да се избори”, рекао је замјеник руског представника у УН Сергеј Карев, после усвајања резолуције.

„Мјере Трибунала које су имале за циљ да наводно побољшају ефикасност суђења постигле су супротан ефекат. Систематске грешке руководства Трибунала да поштује своја обећања о крајњим роковима за окончање свог рада дефинитивно су ослабили наше повјерење у то тијело”, нагласио је Карев.

САД и Британија, подржале су рад Трибунала.

„Жао нам је што консензус није био могућ. Трибунал игра кључну улогу у борби против некажњавања и у пружању правде безбројним жртвама злочина у бившој Југославији”, рекао је британски амбасадор у УН Марк Лајол Грант.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *