Продановић: Страни тужиоци нека иду кући

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је да је коначно вријеме да стране судије и тужиоци окончају мандат у правосудним органима БиХ, јер постоји довољно капацитета да правосудне институције могу функционисати без њиховог присуства. "Искрено говорећи, они у току свог мандата колико су година били, нису дали значајан допринос јачању […]

субота, децембар 15, 2012 / 09:42

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је да је коначно вријеме да стране судије и тужиоци окончају мандат у правосудним органима БиХ, јер постоји довољно капацитета да правосудне институције могу функционисати без њиховог присуства.

"Искрено говорећи, они у току свог мандата колико су година били, нису дали значајан допринос јачању независности правосуђа и фер и коректним судским процесима у БиХ", рекао је Продановић Срни.

Према његовом мишљењу, и стране судије у Уставном суду БиХ требало би да окончају свој рад у тој правосудној институцији.

"Било би важно да парламент БиХ покрене иницијативу како би се законски реализовала таква могућност", навео је Продановић.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић у неколико је наврата, кроз делегатска питања, тражио од надлежних институција оцјену рада страних тужилаца и судија у БиХ, али до сада није добио одговор.

У Тужилаштву и Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ ради још укупно троје међународних чланова, који ће до краја ове године напустити те функције, послије чега ће у правосуђу БиХ први пут послије рата радити домаће особље, осим у Уставном суду.

У Уставном суду БиХ од девет судија, троје су међународни.

У Одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ још су ангажована два међународна тужиоца, и то Ерик Ларсон из САД и Марјан Погачник из Словеније. Међународни члан ВСТС-а је Свен Маријус Урке из Норвешке, коме је мандат продуживан више пута.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *