Продановић: 30 одсто буџета БиХ могло би бити уштеђено

Око 30 одсто укупних буџетских средстава на нивоу БиХ могло би бити уштеђено ако би се рационално приступило сегментима који чине значајну расходовну ставку код низа новоуспостављених институција на нивоу БиХ, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић.  Продановић је упозорио да ће БиХ у наредне двије године за […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 07:40

Око 30 одсто укупних буџетских средстава на нивоу БиХ могло би бити уштеђено ако би се рационално приступило сегментима који чине значајну расходовну ставку код низа новоуспостављених институција на нивоу БиХ, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић.

 Продановић је упозорио да ће БиХ у наредне двије године за сервисирање спољног дуга бити потребна скоро два пута већа средства, што наводи на то да треба поставити озбиљно питање уштеда на буџетским средствима којима посљедњих година располаже велики број новоформираних агенција, управа и институција на нивоу БиХ.

"Ако имате и површан увид у ревизију учинка тих институција, он ће вам указати на огромну непотребну потрошњу од низа институција које немају оправданост свог функционсања, јер не показују резултате у раду", прецизирао је он.

Велика новчана средства, тврди Продановић, иду на закуп просторија, службене аутомобиле којих у неким институцијама има чак 50 одсто запослених, тако да на сваког другог запосленог постоји службено возило, велики рачуни мобилних и фиксних телефона, те различити уговори са спољним сарадницима и уговори о додатним пословима сталних запослених.

Продановић сматра неопходним да се размотри могућност укидања неких институција, те спајање више сличних у једну институцију која би имала много мање запослених и остваривала веће уштеде, а ипак обављала послове који су у интересу БиХ.

Тадић: Бошњацима приоритет што више органа на нивоу БиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић каже да је и 250 милиона КМ довољно да се покрију издаци за све институције које су успостављене Дејтонским споразумом.

"Данас смо у ситуацији да требамо наговорити Бошњаке и Хрвате да прихвате укидање тих агенција, што је де факто немогуће с обзиром да су Бошњаци себи поставили као политички циљ стварање што више органа на нивоу БиХ", каже Тадић, који је и потпредсједник СДС-а.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске већ покушавала да изврши анализу ових питања и да их разријеши, али се показала немоћном под садашњим околностима.

"Данас је лијек да се отвори цивилизован и сврсисходан разговор са представницима Бошњака и Хрвата како би се утврдило шта функционише, а шта не. То што не функционише треба да скинемо са грбаче грађана и ријешимо се на тај начин непотребних издатака", истакао је Тадић.

Иванић: Многе агенције показују своју бесмисленост постојања

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић каже да је ПДП увијек истицао да је потрошња у јавном сектору на нивоу БиХ велика, што је посљедица политичког става које су бошњачке партије својевремено градиле – "што више институција – то јача БиХ".

"Показало се да је то потпуно погрешно и да велики број институција постоји а ништа не ради. Баш ниједне једине активности немају, превише људи запошљавају и троше пуно новца. Истовремено, те агенције показују сву бесмисленост таквог једног политичког приступа", истиче Иванић, који је и предсједник ПДП-а.

Он сматра да једна од првих ствари које власти у БиХ требају урадити – кресање јавне потрошње и на нивоу БиХ и на нивоу ентитета.

"Добар дио тога је постао потпуно бесмислен и добар дио тих институција ради посао сам за себе. Нико их не контролише, а у ствари ништа посебно не раде. Један од кључних политичких потеза јесте кресање јавне потрошње", закључио је Иванић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *