Процјене кажу: Евро ће догодине бити јачи од фунте

Евро ће почетком наредне године први пут у историји бити вриједнији од фунте, наводи се у новој анализи банке Морган Стенли

понедељак, август 14, 2017 / 16:58

Тим стручњака наводи да ће ово бити посљедица све јачег евра и све слабије фунте. Током ове године евро је све више јачао, нарочито наспрам долара, с обзиром на све боље стање европске економије.

Евро ће наставити јачати па ће по вриједности престићи фунту током прва три мјесеца наредне године и достићи вриједност од 1,02 фунте. Касније током 2018. фунта ће поново престићи евро. До краја наредне године еувро ће бити вриједан 0,91 фунти.

Јачање евра посљедица је све већег повјерења инвеститора у европску економију, што ће довести до тога да ће водећи купци валута повећати удио евра у свом портфолију, наводе из банке Морган Стенли.

– Очекујемо да евро остане јак јер ће пензиони фондови и осигуравајуће комапније (попут оних у Швајцарској и Јапану) почети повећавати своју изложеност евру са историјски ниског нивоа, наводи се у анализи.

С друге стране, слабости које су тренутно очигледне у британској економији и несигурности у вези с Бреxитом ће довести до пада вриједности фунте.

– Фунта ће вјероватно ослабити због лошег економског перформанса британске економије и повећаног политичког ризика, сматрају стручњаци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *