Привредна комора Србије: Биће пшенице за Српску

Република Српска не треба да брине, јер Србија има довољно пшенице и за извоз и за сопствене потребе и залихе – рекао је Срни секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Милан Простран. "Можете да обавестите јавност Републике Српске да Србија има довољно пшенице и да ће се она извозити свима који имају потребе за […]

петак, август 24, 2012 / 13:38

Република Српска не треба да брине, јер Србија има довољно пшенице и за извоз и за сопствене потребе и залихе – рекао је Срни секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Милан Простран.

"Можете да обавестите јавност Републике Српске да Србија има довољно пшенице и да ће се она извозити свима који имају потребе за пшеницом", рекао је Простран.

Коментаришући најаву министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Мирослава Миловановића да би Српска могла да затражи позајмицу пшенице од Србије, Простран је навео да Србија има пшенице у Робним резервама, одакле се даје позајмица.

Наводећи да суша није угрозила род пшенице, Простран је рекао да је Србија ове године произвела 1,92 милиона тона и има велике залихе од прошле године.

"Биланс пшенице је изузетно добар и такав да имамо око 600.000 тона вишка, од чега би око 400.000 тона могло да се извезе, а остатак да се задржи за залихе и резерве", рекао је Простран.

Он је оцијенио да би резерве пшенице држава Србија могла да користи приликом корекције цијена хљеба и додао да држава пшеницом може да покрива неке проблеме са исхраном стоке, односно да се користи за сточну храну.

Простран је истакао да цијена пшенице расте и да је данас достигла 27 динара, без ПДВ-а.

Без обзира на првобитне најаве о великом подбачају житарица, Простран је рекао да су најновије процјене чак помало и охрабрујуће у односу на оно што се чује са терена.

"Жетва и берба кукуруза почеће за 10-ак дана, тако да ће се крајем септембра све знати. Ове године бићемо слабији извозници кукуруза. Било смо десети извозник кукуруза у свету, али ове године ће вероватно Француска и Немачка имато добру ситуацију са тим", рекао је Простран.

Простран је рекао да подбачај рода кукуруза због суше износи око 38 одсто за цијелу Србију и процјењује се да је произведено око четири милиона тона, док се подбачај соје процјењује око 35 одсто, сунцокрета око 20 до 24 одсто, а шећерне репе биће око 12 одсто.

"Кукуруз је највише страдао, али Србија може да затвори домаћи биланс, имајући у виду залихе кукуруза и да Србија троши максимално око три и по милиона тона за сточарство", рекао је Простран.

Простран је оцијенио да ће подбачај кукуруза утицати на сточарство, напомињући да је слична ситуација и у земљама окружења, гдје је само у Хрватској за посљедња два мјесеца већ хиљаду фарми угашено и то не само због суше.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *