Приватизован култни московски хотел

Московски хотел Метропол, у коме је спавао краљ попа Мајкл Џексон а Владимир Иљич Лењин држао бољшевичке говоре, продат је данас за 275 милиона долара. Хотел, који је током претходног вијека био свједок екстрема руског живота – од аскетске револуционарне ревности до раскошног поп уживања, продат је на аукцији коју је организовала московска градска влада, […]

петак, август 31, 2012 / 14:18

Московски хотел Метропол, у коме је спавао краљ попа Мајкл Џексон а Владимир Иљич Лењин држао бољшевичке говоре, продат је данас за 275 милиона долара.

Хотел, који је током претходног вијека био свједок екстрема руског живота – од аскетске револуционарне ревности до раскошног поп уживања, продат је на аукцији коју је организовала московска градска влада, у оквиру свог програма приватизације.

Почетна цијена била је 272 милиона долара, и очекивало се да крајња достигне много већу цифру.

Купац Метропола је главни руски хотелски ланац Азимут, који је раније изнајмљивао тај хотел од московске владе, преносе руски медији.

Хотел Метропол налази се у самом центру града, на углу између Бољшој театра и Црвеног трга, због чега је веома примамљив за туристе.

Шестоспратно здање изграђено је у сецесионистичком стилу, кривудавих линија, са рељефима голишавих жена и украсима на фасади од свијетло бојене мајолике.

На дијелу фасаде испод крова налази се неколико мозаика, од којих је најпознатији Михаила Врубеља “Принцеза снова”, на коме је приказан умирући витез који плови узбурканим морем ка прикази своје вољене.

Када је отворен 1901, хотел Метропол био је примјер нарастајућег руског напретка и моћи, али је 17 година касније добио потпуно другачију улогу. Када су бољшевици одлучили да своју управу премјесте из Санкт Петербурга у Москву, Метропол је постао Друга кућа Совјета, односно дом совјетске бирократије.

У хаосу Другог свјетског рата, Метропол је постао дом и радни простор за готово све стране новинаре којима је био дозвољен рад у Совјетском Савезу.

“Суморна и мрачна, Мајка Метропол је била у то вријеме као кућа студентских братстава”, написао је у својој књизи “Московски дописници” Витман Басов.

Хотелском ланцу Азимут припашће цјелокупна имовина хотела, осим антикварних комада намјештаја и слика. Колико ће од тога бити доступно за одвојену продају није још познато.

Шефица градске имовинске канцеларије Наталија Бочарова рекла је овог мјесеца да ће велики број предмета из хотела Метропол бити предат музејима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *