Притисак на Русију: Отказан састанак Г8

Група седам индустријски најразвијенијих земаља свијета (Г-7) осудила је данас Русију због „кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“. Како је саоштено из те групе, због новонастале ситуације обустављају се припреме за учешће на самиту Групе осам (Г-8) у којој је поред њих и Русија, навела је Бијела кућа. Планирано је да самит Г-8 буде одржан […]

понедељак, март 3, 2014 / 08:59

Група седам индустријски најразвијенијих земаља свијета (Г-7) осудила је данас Русију због „кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“.

Како је саоштено из те групе, због новонастале ситуације обустављају се припреме за учешће на самиту Групе осам (Г-8) у којој је поред њих и Русија, навела је Бијела кућа.

Планирано је да самит Г-8 буде одржан у јуну у црноморском руском љетовалишту Сочију.

У заједничком саопштењу које је у име Г-7 (САД, Канада, Француска, Њемачка, Италија, Јапан и Велика Британија) издала Бијела кућа, лидери тих земаља, као и предсједници Европског савјета и Европске комисије осуђују "јасно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине" и наводи да су активности Русије у Украјини кршење "принципа и вриједности" Г-7 и Г-8.

"Одлучили смо да за сада суспендујемо наше учешће у активностима у вези са припремама за планирани самит Г-8 у Сочију у јуну", саопштила је та група.

Г-7 је позвала Русију да о свим забринутостима које има поводом људских права и безбједности са Украјином разговара директно или уз међународно учешће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *