Приштинским Шиптарима никако не иде скупштина

Конститутивна сједница Скупштине Косова ни четврти пут није одржана због непостојања кворума, односно бојкота сједнице посланика коалиције ПАН и мањинских заједница. На дневном реду сједнице је био избор предсједника и потпредсједника Скупшине.

понедељак, август 14, 2017 / 18:36

Ипак одржана је 90-минутна дебата. У сали је најприје било само 55 посланика, а након 15-минутне паузе коју је дао предсједавајући Адем Микуловци, само 53, док је за одржавање сједнице потребно присуство најмање 61 посланика.

Предсједавајући сједницом, најстарији посланик Адем Микуловци из Покрета Самоопредељење, који је и сазвао сједницу, констатовао је да у сали нијесу посланици коалиције ПАН (Демократска партија Косова-Алијанса за будућност Косова-Иницијатива за Косово) и мањинских партија.

Он је потом отворио дебату, током које је најавио да ће заказати још један консултативни састанак с политичким субјектима за сриједу на коме ће од коалиције ПАН тражити одговор када ће бити спремна да присуствује скупштинској сједници и да предложи кандидата за предсједника Скупштине.

Глаук Коњуфца, шеф посланичког клуба Самоопредељење, је изјавио да је јасно да коалиција ПАН нема потребан број гласова и да зато кочи рад Скупштине. Коњуфца је оцијенио да коалиција ПАН има логику или ми или нико, што је штетно за Косово. Он рјешење ове кризе види у одласку ПАН-а у опозицију.

„Јасно је да је будућа Влада Косова пред двјема алтернативама. Или ће имати 81 глас на челу са Покретом Самоопредељење или ће имати 59 гласова на челу са Демократском партијом Косова. Не желим уопште да губим вријеме да објасним која Влада је потребна нашој земљи јер то схвата сваки грађанин наше Републике“, казао је Коњуфца.

Он је такође рекао да је његова партија против одржавања незаконитих округлих столова на којима инсистира ПАН, већ је за дебате унутар Скупштине.

Авдулах Хоти, шеф посланичке групе коалиције ЛАА (Демократски савез Косова-Алијанса ново Косово-Алтернатива), казао је да његова коалиција разматра могуће опције за превазилажење постојеће ситуације, те да је једна од њих обраћање Уставном суду са питањима да ли је неучешћем на сједници и непрезентовањем кандидата за предсједника Скупштине, искоришћено уставно право ПАН-а да има предсједника Скупштине и шта радити у случају када предложени кандидат за предсједника Скупштине не добије потребну подршку.

„Наша парламентарна група ради на организовању округлог стола на који ћемо позвати и Самооопредељење” и све мањине да што прије сједнемо и размотримо правну основу за ова два питања и да се сложимо око конкретних корака ка деблокади и оснивању институција“, казао је Хоти.

Према одлуци Уставног суда Косова од 2014. године, положај предсједника Скупштине припада политичком субјекту који је на изборима освојио највише гласова. На пријевременим парламентарним изборима одржаним 11. јуна, највише гласова освојила је коалиција ПАН која има 39 од 120 посланичких мјеста, али то није довољно за самостално формирање Владе.

Конститутивна сједница Скупштине Косова започета је 3. августа, па је сазивана још два пута 4. и 9. августа, али није могла бити одржана због бојкота посланика коалиције ПАН.

На изборима 11. јуна, Покрет Самоопредељење је осовојиоо 32 посланичка мјеста, а коалиција ЛАА 29 посланика. Мањински субјекти имају гарантованих 20 посланичких мјеста, од којих је 9 освојила Српска листа, коју подржава Београд.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *