Приштински Медикус људске органе пребацује у Њемачку

Приштинска клиника „Медикус“ просљеђује људске органе са црног тржишта клиникама у Гетингену, Регензбургу и Берлину, гдје се имућним пацијентима врши трансплантација органа по цијени од 150.000 евра, сазнаје београдска „Политика“.  Према подацима до којих је дошао бивши швајцарски сенатор Дик Марти, у функцији истражитеља Парламентарне скупштине Савјета Европе, али и према наводима специјалног иследника Еулекса […]

недеља, август 5, 2012 / 09:13

Приштинска клиника „Медикус“ просљеђује људске органе са црног тржишта клиникама у Гетингену, Регензбургу и Берлину, гдје се имућним пацијентима врши трансплантација органа по цијени од 150.000 евра, сазнаје београдска „Политика“.

 Према подацима до којих је дошао бивши швајцарски сенатор Дик Марти, у функцији истражитеља Парламентарне скупштине Савјета Европе, али и према наводима специјалног иследника Еулекса Канађанина Џонатана Ратела, приштинска клиника један је од главних снабдјевача престижних клиника у ЕУ, а "пошиљке" одлазе, прије свега, у њемачке специјализоване болнице.

Клупко илегалне трговине и пресађивања органима почело је да се одмотава након што је њемачки лист "Шпигл" истражио исказе двије особе које су илегално оперисане на клиници "Медикус" у Приштини и дошао до сазнања како су криминалну мрежу трговине органима организовале и помагале косовске власти.

Случај који је њемачки лист објавио поклопио се са афером незаконитих трансплантација која већ мјесец дана потреса Њемачку. У Регензбургу и Гетингену имућним пацијентима се пресађивани органи из легалних донација по цијени од око 150.000 евра.

При томе су, како се наводи, фалсификовани лабораторијски налази да би "повлашћени" пацијенти преко реда били оперисани, док су они који су објективно били угрожени и на врху листе препуштани судбини.

Траг је њемачке исљеднике водио ка шефу Уролошке клинике у берлинској Францискус болници Манфреду Беру који је, како наводи београдски лист, био главни финансијер опреме приштинске болнице, а добар дио његових донација на Косову потиче из фонда њемачког Министарства за привредну сарадњу /са иностранством/ и развој.

У том министарству кажу да ће "питање финансирања приштинске клинике из фонда њемачког министарства бити разјашњено у најкраћем року". Установљено је, међутим, да је новац за опрему "једне болнице на Косову" прослијеђен хуманитарној организацији чије име није саопштено.

Извор у Министарству здравља у Берлину рекао је да "податак да органи за илегалне трансплантације долазе из далеког иностранства индиректно подстиче закључак да се легалне донације у Њемачкој просљеђују у складу са законом, оним пацијентима којим су најпотребнији", преноси "Политика".

У Приштини се од 2011. године води суђење четворици доктора и бившем државном секретару због веза са клиником "Медикус". Они се, између осталог, терете за трафикинг, организовани криминал и пружање неовлаштених љекарских услуга.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *