Приручник за предстојеће славске догађаје (ексклузива!)

Дошли смо до тајног, интерног документа елитистичког удружења са сједиштем у Бањој Луци, које се зове “Друштво погузија“. Намјере и сврха постојања једне овакве организације засад нам нису познати, али документ, конспиративног назива “Приручник“ достављамо на увид нашим читаоцима: Приручник Пошто смо увелико ступили у богату сезону дружења, једења и пијења, ред је да се […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 08:06

Дошли смо до тајног, интерног документа елитистичког удружења са сједиштем у Бањој Луци, које се зове “Друштво погузија“.

Намјере и сврха постојања једне овакве организације засад нам нису познати, али документ, конспиративног назива “Приручник“ достављамо на увид нашим читаоцима:

Приручник

Пошто смо увелико ступили у богату сезону дружења, једења и пијења, ред је да се кратко осврнемо на правила понашња за столом, која сваки погузија мора увијек имати на уму, а да би имао што више у стомаку.

– На дан када се иде на славу устати рано и попити кафу или чај, у зависности шта ко воли да би се желудац опустио и спремио за оно што га чека навече.

– Обријати се, окупати и намирисати, јер постоји могућност да се на истој слави са погузијом нађу и неке дјевојке (иако погузија превасходно размишља о јелу и пићу)

– Доручковати нормално, јер до славе, на коју се ријетко иде прије 17 или 18 часова, доручак ће већ бити сварен, чиме ће организам уствари одрадити вјежбу за, како већ рекосмо, оно што га чека.

– Ово правило не морамо ни спомињати јер је оно веома познато, а гласи: НЕ РУЧАТИ КОД КУЋЕ, НИПОШТО!

– На славу ићи са пријатељем, јавним превозом или нечим трећим. Избјегавати свој аутомобил због алкохолисања. Ако се баш мора ићи колима, припремити двадесет КМ због полиције.

– У зависности колико погузија иде на славу, могуће је успут купити неку ракију, обично Газдину. Ако не, онда понијети вино из кућних резерви, али бити широког срца и узети Вукоје, Тврдош, Плантаже, или бар Ждријепчеву крв…Не срамотити се са ризлингом или неким другим стоним вином.

– Честитати домаћинима славу и заузети добро мјесто за столом, а то значи: да није испод прозора да не би леђа и бубрези назебли, и да је лако отићи у ве-це. (Ако има оних дјевојака, онда ускладити ова прва два фактора са трећим и сјести негдје да ниси баш далеко од њих)

– Попити ракију са домаћинима.

– Појести супу. Док се супа куса, идеално је вријеме да се размисли шта ће се пити. Донијети одлуку прије сарме.

– Повући добар цуг пића које сте одлучили пити да би угасили ону ракију и спрали супу.*

– Док остали гости журе да наваде себи сарму, осмотрити корпице са хљебом и добро скенирати распоред курузица или пројица, којих у корпицама нема пуно. Гости још нису завршили вађење сарме, ти већ узимаш двије курузе и стављаш на тањир, да си миран.

– Извадити себи сарму (Колико комада? – то је потпуно лична ствар. Колике год да су сарме, никад не појести мање од двије – а горња граница је клизна и креће се отприлике на 5 или 6 комада). Ту неки претјерају па послије занемаре месо.

– Кад стигне месо, маниром искусног погузије препознати да ли случајно има јагњетине. Ако има, обавезно себи присвојити један фин комадић да се заслади. Од прасетине бирати тзв “адидас“ или “бајадеру“, оне дијелове који имају савршен однос кожице, масноће и кртине. (Само несикусни и дјеца једу суву кртину – боље масноћа и кожица, него кртина)

– Пита обично стигне послије меса. Кад се то деси, дићи главу са тањира, пребацити себи два комада сирнице или зељанице и лагано, културно, виљушком и ножем их сјецкати и користити као прилог уз месо, умјесто хљеба.

– До сад сте већ попили пола пиве, или чаше вина. Дакле, искапити то што је остало, урадити то театрално да домаћин примјети да више немате. Кад он донесе другу флашу или доспе пиће, прешалтати у трећу па у другу брзину и тим темпом лагано до краја славе привести вечеру крају.

– У равномјерним временским интервалима мезити и равномјерно залијевати пићем. Ако си за два сата сједења попио 5 пива и литар вина, знај да си на правом путу. (Не претјеривати и не преједати се на почетку – то само неискусни раде).*

– Ако осјетите да вас апетит напушта, пресјећи са једном ракијом да разбудите желудац.*

– Ко воли може појести торту када стигну колачи, а ко не воли, не смије пропустит да смаже бар двије рафаело куглице или бајадере, чисто да не би пао шећер.

– Са славе отићи посљедњи.

Живјели!

 

*осим ако је ракија основно пићеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *