Природни гас из Средоземног мора стиже у Израел

Природни гас из Средземног мора почео је данас да стиже у Израел и очекује се да ће та земља, некад сиромашна енергетским изворима, до краја ове деценије постати извозник гаса. Поље Тамар има довољно резерви за израелске потребе деценијама, преноси Ројтерс. Откриће извора гаса 2009. године довело је до праве истраживачке грознице у базену који […]

субота, март 30, 2013 / 20:50

Природни гас из Средземног мора почео је данас да стиже у Израел и очекује се да ће та земља, некад сиромашна енергетским изворима, до краја ове деценије постати извозник гаса.

Поље Тамар има довољно резерви за израелске потребе деценијама, преноси Ројтерс. Откриће извора гаса 2009. године довело је до праве истраживачке грознице у базену који дијеле Израел, Кипар и Либан и открића још већих резерви у пољу Левиатан.

То је навело Израел да оснује фонд богатства природног гаса. Данас почиње независност Израела у односу на природни гас. То је огромно достигнуће израелске економије и почетак нове ере, казао је милијардер Јицак Шува који има дионице у Групи Делек, једне од партнера у Тамару.

Гас ће довести до смањења производних трошкова у израелској Електричној корпорацији и пада цијена струје, најавило је Министарство за воду и енергију. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху издао је тим поводом саопштење у коме је истакао: „Предузимамо важан корак ка независности у енергетском сектору.

У последњој деценији промовисали смо израелски гасни сектор и то ће ојачати економију Израела и добробит свих грађана земље”.

Тамар је лоциран 90 километара од обале Хаифе и процјењује се да има око три три трилиона кубних метара гаса.

Развојем Тамара и Левиатана Израел ће постати мање зависан од увоза енергије, али ће такође моћи да извози значајан дио свог природног гаса. Тамар је већ потписао више великих споразума, укључујући снабдијевање природнима гасом израелске Електричине компаније вриједан 23 милијарде долара.

Тридесет шест процената Тамара држи једна комапнија из Тексаса, Исрамко Негев 38,75 одсто, а удјела имају још три израелске компаније.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *