Приједор: Директор школе понудио оставку због афере са екскурзијом

Директор Медицинско-технолошко и грађевинске школе Приједор Миленко Косић понудио је јутрос оставку на ову дужност због проблема које су ученици ове школе имали на матурској екскурзији, али је школски одбор оставку једногласно одбио. "На захтјев Министарства просвјете и културе Републике Српске јутрос смо одржали ванредну сједницу школског одбора на којој су представљени извјештај са матурске […]

уторак, септембар 18, 2012 / 14:03

Директор Медицинско-технолошко и грађевинске школе Приједор Миленко Косић понудио је јутрос оставку на ову дужност због проблема које су ученици ове школе имали на матурској екскурзији, али је школски одбор оставку једногласно одбио.

"На захтјев Министарства просвјете и културе Републике Српске јутрос смо одржали ванредну сједницу школског одбора на којој су представљени извјештај са матурске екскурзије и информација о јучерашњем састанку са родитељима, ђацима и професорима који су учествовали у екскурзији и на којој сам понудио оставку", рекао је Косић.

Он је навео да су на јучерашњем родитељском састанку изабрана три родитеља који ће са представницима школе полицији пријавити случај спорне екскурзије и размотрити ангажман стручног лица које би заступало школу у евентуалном спору против пословнице агенције "Лајф туризам" из Приједора, која је била организатор екскурзије, а чије је сједиште у Тузли.

"Знамо да дјецу не можемо обештетити морално, али материјално хоћемо. То, међутим, неће бити ни данас ни сутра, али очекујем да може бити до краја године", рекао је Косић говорећи о екскурзији у Италији, Француској и Шпанији.

То што смо преживјели не бих пожељела ни највећем непријатељу

Професор ове школе Сњежана Стојанчић, која је била вођа пута, на јучерашњем родитељском састанку до детаља је описала цијелу екскурзију и рекла је да је најважније да су дјеца допутовала кући жива и здрава.

"То што смо преживјели не бих пожељела ни највећем непријатељу. Утјешно је једино то што су нам дјеца говорила зашто се ми бринемо када је њима добро. Дјеца као дјеца, задовољна су гдје год била, али жалосно је да се њихова екскурзија, која је требало да има тако богате садржаје, свела на купање у базену и мору", рекла је Стојанчићева.

Матуранти су у повратку путовали више од 32 сата, а умјесто преноћишта у хотелу, ноћ су провели у аутобусу, док им је током путовања тражен и додатни новац иако су пуну цијену од 634 КМ платили прије поласка на пут.

Све вријеме екскурзију су пратили проблеми због неиспуњавања уговорних обавеза које је агенција "Лајф туризам" преузела, како према школи и ученицима, тако и према превознику којег је ангажовала.

Директор, ученици и професори тврде да је за све проблеме одговоран Амир Јагањац, отац власнице агенције "Лајф туризам" Маје Јагањац. Према њиховом свједочењу, Маја Јагањац била им је водич и била је са њима све вријеме пута, али их је њен отац напустио првог дана пута.

"Имали смо детаљан план и програм екскурзије на папиру и кад год бисмо Мају питали зашто се не поштује, у чему је проблем, она би одговарала да се управо чула са татом и да је дошло до неке измјене. Онда би се изгубила из хотела сатима и тако из дана у дан", навела је професорица Стојанчић.

Она је додала да дјеца нису била чак ни осигурана путничким здравственим осигурањем, иако је и то била обавеза агенције.

"За једну дјевојчицу коју смо возили у хитну помоћ тражили смо од Маје полису осигурања. Рекла је да је у хотелу. Кад смо отишли у хотел по тај веома важан папир, она је рекла да јој је тата заборавио дати и додала да ће јој тата ујутро послати факсом те полисе, а онда од тога, наравно, није било ништа", рекла је Стојанчић.

И директор и професори и родитељи тврде да ништа у вези са овом екскурзијом није случајност, него је у питању унапријед смишљена и организована превара.

Из Центра јавне безбједности Бањалука данас је саопштено да Станица јавне безбједности Приједор, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Федерације БиХ, интензивно ради на утврђивању одговорности свих учесника у организовању ове матурске екскурзије.

Са агенцијом која организује екскурзије уговор потписује директор школе, а агенцију путем тендера и према Правилнику о извођењу екскурзија и излета Министарства просвјете и културе Републике Српске, бира школски одбор.

Министарство просвјете и културе РС нема надлежности да учествује у избору агенције која реализује екскурзију, већ искључиво школама даје сагласност на реализацију екскурзије ван граница БиХ.

Ово министарство у наредних мјесец дана упутиће Министарству трговине и туризма Републике Српске иницијативу за измјену Закона о туризму и предложити знатно строже услове за оснивање туристичких организација, без икаквих уступака према било коме.
Из Министарства трговине и туризма Републике Српске Срни је речено да туристичка агенција "Лајф туризам" из Приједора не посједује лиценцу за организовање туристичких путовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *