Приједор (би могао бити) град мурала

„Приједор, град мурала“ назив је пројекта који ће наредне године бити реализован у част италијанске умјетнице Паоле де Манинкор из Лависа код Трента која је 1997. године посјетила овај град и урадила први мурал на овдашњој Електротехничкој школи. Циљ пројекта Удружења ликовних умјетника Приједора /УЛУП/ у сарадњи са италијанским Удружењем "Програм Приједор" је брендирање Приједора […]

субота, децембар 1, 2012 / 21:07

„Приједор, град мурала“ назив је пројекта који ће наредне године бити реализован у част италијанске умјетнице Паоле де Манинкор из Лависа код Трента која је 1997. године посјетила овај град и урадила први мурал на овдашњој Електротехничкој школи.

Циљ пројекта Удружења ликовних умјетника Приједора /УЛУП/ у сарадњи са италијанским Удружењем "Програм Приједор" је брендирање Приједора као града умјетника и града мурала, саопштено је из Агенције локалне демократије у чијој организацији су представници Удружења и Завода за изградњу града Приједор боравили у Тренту од 22. до 24. новембра.

УЛУП намјерава расписати међународни конкурс за израду мурала, уз изложбу пристиглих радова, и награди за најбоље конципиран мурал дати име недавно преминуле Паоле де Манинкор, те приредити изложбу принтова радова ове умјетнице као увод у званични дио конкурса.

Представници УЛУП-а и Завода за изградњу града Приједор током посјете Италији састали су се са представницима Одјељења за културу општине Лавис, Удружења "Програм Приједор", представницима Умјетничког студија "Андромеда" и члановима породице преминуле Паоле де Манинкор.

Њен син, Мауро Варнер, одобрио је кориштење имена покојне мајке за назив награде за мурале у Приједору.

Приједорчани су посјетили мјеста на којима су осликани мурали Паоле де Манинкор, винарију Лавис која садржи њена многобројна дјела, кућу умјетнице, дворац Кастело ди Бонконсиљо, Музеј савремене умјетности МАРТ у Роверету, те мјесто Балбидо, у народу познато као село мурала јер га одликује велики број осликаних мурала на кућама, што представља велику туристичку атракцију.

Сарадња Приједора и Трента датира из 1997. године. Превазишла је искључиво хуманитарне потребе и прерасла у сарадњу равноправних градова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *