Приједлог за нови дистрикт у БиХ

Хрватска покушава да нађе начин да некомпактност своје територије, односно најјужнијег дела: Дубровника и Пељешца, превазиђе изградњом моста или специјалног ауто-пута преко БиХ. Пише Горан Николић  БиХ није претерано наклоњена таквој солуцији. Да ли могућ шири компромис, који би обе стране, укључујући и ентитете учинио задовољним. У БиХ постоје још два ’проблема’, које неретко потенцирају […]

недеља, мај 25, 2014 / 06:07

Хрватска покушава да нађе начин да некомпактност своје територије, односно најјужнијег дела: Дубровника и Пељешца, превазиђе изградњом моста или специјалног ауто-пута преко БиХ.

Пише Горан Николић

 БиХ није претерано наклоњена таквој солуцији. Да ли могућ шири компромис, који би обе стране, укључујући и ентитете учинио задовољним. У БиХ постоје још два ’проблема’, које неретко потенцирају елите из Сарајева и Бањалуке. Наиме, из Сарајева често захтевају стварање Дистрикта који би ’објединио’ главни град, тако што би се три општине (источног) Сарајева у РС и северни део општине Трново, ставиле у исту територијалну јединицу са федералним Сарајевом. Томе се противи РС, али истовремено жели да Дистрикт Брчко, које фактички, али не и де јуре, дели Републику на два дела, подели по етничком кључу.

Замислимо реализацију једног широког компромисног предлога. Три општине Источног Сарајева (источни Стари Град, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево), заједно са североисточним делом територије општине Трново (северно од Подрињског кантона, до Слављевића) имају заједно око 220 км квадратних или око 0,45% територије БИХ. Скоро је идентична површина северног дела Брчко Дистрикта (који обухвата месне заједнице:

Вучиловац, Крепшић, Горице, Грбавица, Брчко, Чађавац, Поточари, Станови и месне заједнице северно и источно од њих). Претпоставимо да се донесе амандман на Устав БИХ којим би се те територије, сада као једна општина (са изразито српском већином) припојиле Федерацији БИХ, односно Сарајеву. Истим амандманом била би формирана општина Северно Брчко која би припала РС. Те две нове општине би имале неке специјалне, односно повећане, надлежности, које би се пре свега односиле на бирање начелника и етнички уравнотежен састав полиције, обезбеђене националне квоте при локалним изборима. Код Северног Брчког биле би повећане надлежности новоформираних месних заједница у оквиру града Брчко (чиме би се пренеле одређене функције на те месне заједнице са општине, што је посебно битно код доминантно бошњачких месних заједница; те формирање месне заједнице Плазуље, чиме би Горице постале већински хрватска месна заједница). Преостали део садашњег Дистрикта Брчко припао би Тузланском кантону (ФБИХ), али би био подељен на две општине од којих би једна одговарала општини Равно која је постојала до 1999. Овом променом РС би фактички имала исту површину, док би се територија ФБИХ благо повећала. Да би интереси РС били задовољени враћамо се на почетак текста, односно на проблем неповезаности територије Хрватске.

БиХ и Хрватска би направиле споразум којим се врши замена територија: општина Неум припала би Хрватској, док би најјужнији део Конавла (нешто јужније од аеродрома Ћилипи) припао БиХ. Да би размена била са апсекта величине територија неутрална биле би обухваћене идентичне површине. Тај веома слабо насељен део Конавла постао би Кондоминијум, односно заједничко власништво оба ентитета (слично Дистрикту Брчко). Ово би био уступак РС која се одрекла територије Источног Сарајева.

Истовремено, то би био излаз на отворено море БИХ, док би Неум би територијална спона Дубровника са остатком Хрватске. Кондоминијум Јужно Конавле имао би територијалну везу и са ФБИХ и са РС, а спор око Превлаке са Црном Гором вероватно би био лакше решен.

Припајапање општине Српско Сарајево главном граду БИХ би се изашло у сусрет бошњачким захтевима за јединственим главним градом и његовом стратегијском дубином. То би становнике Источног Сарајева, углавном Србе, учинило заговорницима опстанка БИХ, што би отежавало Бања Луци да заговара повећавање степена суверености. С друге стране, РС би са Северним Брчком била и де фацто територијално компактна, док би преко новоформираног Кондоминијума добила излаз на море (док би ФБИХ уместо излаза на затворено море добила излаз на отворено море). Хрватска до добила компактоност територије, док би БХ Хрвати добили нову општину у Посавини. У сваком случају, овим компромисима евентуална жаришта за неке будуће кризе била би редукована.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *