Приједлог за изградњу Спомен цркве у Студентском центру у Бањој Луци

Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци упутио је приједлог Одјељењу за просторно уређење Административне службе Града да се у Регулациони план “Студентски центар” уврсти Спомен црква посвећена палим студентима, асистентима и радницима Универзитета у Бањој Луци из Одбрамбено-отаџбинског рата. Са захвалношћу што данас могу слободно да унапређују своје вјештине и стичу нова знања студенти сматрају […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 17:32

Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци упутио је приједлог Одјељењу за просторно уређење Административне службе Града да се у Регулациони план “Студентски центар” уврсти Спомен црква посвећена палим студентима, асистентима и радницима Универзитета у Бањој Луци из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Са захвалношћу што данас могу слободно да унапређују своје вјештине и стичу нова знања студенти сматрају да њихове колеге заслужују достојанствено обиљежје које ће трајно подсјећати на њихову вјечну заслугу и дуг друштва према њиховој жртви и њиховим породицама.

Комплетан пројекат Спомен цркве би требао да буде поклон студената Универзитета у Бањој Луци самом “Студентском центру”. У пројекат би били укључени студенти Архитектонско-грађевинског факултета, Академије умјетности, Електротехничког, Економског и свих осталих факултета у зависности од захтјева пројекта.

Претачући идеје студената у реалност и уз њихово свесрдно залагање Спомен црква ће несумњиво бити право умјетничко дјело свима на понос и корист.0 КОМЕНТАРА

 1. Lijepo je to. Evo ja se zalažem da se prave (spomen) crkve na svakom fakultetu, u svakoj učionici, u svakoj spavaonici, osnovnoj školi, vrtiću, ljekarskoj ordinaciji, pasjoj i ježevoj kućici. A one koji su dali svoje živote za našu Republiku, a nisu bili pripadnici crkve, njih posthumno pokrstiti.

 2. I krst cca 400m iznad Banjaluke, ma 1000m nek’ se zna đe je srbska zemlja. I usvojiti zakon da svaka zajednica etažnih vlasnika mora izgraditi kapelu i slaviti slavu. A ko popa ne primi u kuću da nadimi i nafajta kazniti sa minimum 500KM.

 3. da se prijavimo u ginisovu knjigu rekorda i izgradimo najveći broj crkava po kilometru kvadratnom.tu smo blizu,samo malo pogurati.kadrova imamo ko pleve,crkava,crkava,gospodaru,treba nam vere da ove možemo nadživetiB-)

 4. а леватина и комуњарских испрдака… извињавам се болеснику, не односи се на њега.

  http://placepics.triposo.com/Memorial_Church_of_Harvard_University.jpeg

  http://www.princeton.edu/religiouslife/chapel/

  http://sarahlaurence.com/blog/uploaded_images/IMG_0241-707868.jpg

  http://2.bp.blogspot.com/_pMqNaWEUTt8/TD3xqzhnQ5I/AAAAAAAAFTY/C5cIDGFz6oI/s1600/9,+The+interior+of+University+Church,+Dublin.jpg

  ето, а сад мрш учити неки занат или шта већ раде пролетери и скојевци.

 5. Веља Сикирица, 11.12.2012. 13:44:09 [60345]
  „а леватина и комуњарских испрдака…“

  „Yo, Vincent Vega, our man in Amsterdam. Jules Winnfield, our man in Inglewood. Get your asses on in here! Goddamn, nigger!“

  B-)

 6. Šitarica, vjerovatno isfrustiran što su mu preci bili na pogrešnoj strani pa se sad liječi komentarima po frontalu, inače vrlo rječit i elokventan, porodična tradicija šta li?
  Misli doćiće njihovo, ali pogriješio je zemlju, eno nacisti imaju prava u SAD, Italiji, Mađarskoj pa tamo po penziju i prava.

 7. Народ гладана а ови шупци из СПЦ зидају ли зидају x-(
  Давно су они Бога заборавили!
  Приједлог је глуп, а студенти махом лијенчуге.
  Књиге, тако је партизану!

 8. Мало сте побркали термине, овдје је ријеч о Спомен Цркви, а не само Цркви као вјерском објекту за „званичну дистрибуцију“ вјере или религије!
  Овдје је приједлог за изградњу меморијалног објекта, који треба да се подигне у част оних који су изгинули као студенти!
  Не видим у чему је проблем, осим ако међу тим палим студентима нема неких који су били припадници неке друге конфесионалности?
  Ако има, онда је то већ проблем, јер не би било правично третирати неједнако све, а исто тако не помињање макар само једног исто тако није правично рјешење!
  Ово само хипотетички питам, јер немам увид у национално-вјерску припадност погинулих студената у отаџбинском рату!

 9. Има разлике између образован и школован. Они без образа то не знају. А историја је показала колико комунистички бравари и столари имају школе, а камоли образа…

  Нека цркве. Нажалост, нема Бога у људима. Дижемо највише цркава у тренутку кад имамо најмање вјерника. А питање је зашто их онда дижемо. Коме? Ради прања пара? Или лажног и примитивног патриотизма?

  СПЦ је подигла задњих година више храмова него икад у историји. Али коме? Најважнији храм, човјек, нам зјапи празан. Или насељен погрешним идеологијама, западним заглупљивањима, квазикултуром, повампиреним зомбикомунизмом, лијенштином…

  Коријен српске културе, писмености, традиције, обичајности и морала почива на хришћанству, на Христу. Ако се одсијечемо од тога којој култури припадамо? Којој традицији? Шта је наш морал? Хоћемо ли препустити Мирослављево јеванђеље Хрватима? Као што смо им препустили и језик? Или ћемо формирати нове нације од Срба? Шумадинце? Херцеговце? Крајишнике?

  Права књига ће увијек одвести цркви. Као и права црква књизи. Иначе нити је то књига, нити црква.

 10. Joseph, 11.12.2012. 16:57:30 [60383]
  Има разлике између образован и школован. Они без образа то не знају. А историја је показала колико комунистички бравари и столари имају школе, а камоли образа…

  Sreća pa dođe vrijeme takvih kao ti , školovanih i sa obrazom . Sad nam cvjetaju ruže …. naravno ne crvene.

 11. niks, 11.12.2012. 17:47:29

  Нисам рекао да сам образован. Школован можда јесам. Али ни то нисам рекао. А нарочито не мислим да нам цвјетају руже. Али да је добар дио овог нецвјетања последица црвенила које се укоријенило, то сматрам.

 12. niks, 11.12.2012. 17:47:29

  Нисам рекао да сам образован. Школован можда јесам. Али ни то нисам рекао. А нарочито не мислим да нам цвјетају руже. Али да је добар дио овог нецвјетања последица црвенила које се укоријенило, то сматрам.

 13. Када око школа буде кована ограда, као око већине цркава, онда можемо разговарати о умјерености. Већина кућа по БЛ које имају ковану ограду припада попвима и црквеним службеницима, а академски професори живе у скученим становима (они који нису чланови Сената Републике Српске).
  Обратите мало пажњу на ограде око основних школа и упоредите их са оградама око цркава, а о унутрашњости да не говоримо. У црквама мора бити најквалитетнији мермер, а у школама плочице, нормално најефтиније изабране на „тендеру“ итд…

  ПС. Поштовање за све који су погинули у рату, али мислим да ми који смо преживјели споменике подижемо због себе тј. своје промоције…, а најмање због њих…

 14. novo_vrijeme, 11.12.2012. 18:02:21

  Какви академски професори? Гдје је наша интелектуална елита? Па нико за њих није чуо ни у РС, осим студената. И то оних који имају срећу да виде професора, у оваквом школовању какво је. О иностранству нема смисла да говоримо.
  Гдје су им научни радови? Навикла господа у комунизму да је фотеља доживотна. Као и корупција.
  Наведи ми једног интелектуалца у Бањалуци који јавно и научно аргументовано критикује негативне појаве у друштву, политици, економији, цркви?
  Кукавице, полтрони, бескичмењаци и конформисти. Не смију се јавити. Једина критика која се може прочитати, небитно према чему, а нарочито према коме усмјерена, је по defaultu наручена у дневно-политичке сврхе.
  Да је нама професора, било би и школа…
  Слажем се са овим под П.С. Нажалост.

 15. Joseph, 11.12.2012. 18:00:26
  Za vrijeme crvenila izgrađene su fabrike i zapošljavani radnici , a danas su te iste fabrike uništene i radnici završili na ulici. To je jedan od primjera koji pokazuje da se crvenilo nije ukorijenilo. Ima primjera još , ali nema potrebe da ti nabrajam jer ti vrlo dobro to znaš i sam.
  Sadašnje vrijeme i sadašnje stanje najbolje oslikava onaj vic kada je jedan tip ubjeđivao svog prijatelja kako smo do ovog rata živjeli u mraku , a ovaj mu na to odgovorio – Ja mu j**** mater ko upali svjetlo.

 16. niks, 11.12.2012. 18:19:50

  Биће фабрика, док нас црвена болест прође. Ово су све њене последице, као и сам рат. Концепт комунизма, братства и јединства, арелигиозности, наглог раскидања са традицијом, фабриковања историје, митоманије, идолатрије Тита, вербалног деликта, борбе против свега што је национално је морао кад тад пући. И још распад није готов. Ни територијални, ни економски, ни демографски, ни културни, ни религијски. Крвљу је успостављен, у крви је и сишао.
  Али проћи ће. Чврсто вјерујем.

 17. јбш фабрику без књиге, имали смо једном, па су то неписмењаци писмено разјебали и свукли на ниво каменог доба!
  Нема привредног развоја без добро одабраног кадра, писмени кадрови рјешавају све, што би рек’о стаљин!:P

 18. Слажем се са претходним коментаторима, али то нема везе са овим конкретним случајем. Може да се изгради спомен црква без луксуза, било чије промоције и сл. Знам да би и неким родитељима ово значило!

  Студенти ће да ураде пројекат и ово може само да се поздрави.

  Свака част на идеји!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *