Приједлог буџета 1,9 милијарди марака

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је предвиђени буџет Српске за наредну годину 1,945 милијарди КМ. Тегелтија је навео да је очекивани износ укупних пореских и непореских прихода у буџету Српске у 2013. години 1,531 милијарди КМ. Он је истакао да су пројекције прихода у буџету за наредну годину засноване на […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 23:39

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је предвиђени буџет Српске за наредну годину 1,945 милијарди КМ.

Тегелтија је навео да је очекивани износ укупних пореских и непореских прихода у буџету Српске у 2013. години 1,531 милијарди КМ.

Он је истакао да су пројекције прихода у буџету за наредну годину засноване на кретању у ранијем периоду и периоду десет мјесеци 2012. године, ребалансу буџета за 2012. годину, укључујући једнократне утицаје и процијењене ефекте законских одредаба на појединим врстама прихода.

"Приједлогом буџета за 2013. годину расходи за лична примања смањени су за 56,5 милиона у односу на ову и износе нешто више од 642 милиона КМ“, рекао је Тегелтија, образлажући Приједлог буџета Републике Српске за 2013. годину.

Он је нагласио да су дознаке за социјалну заштиту повећане са 237,8 на 254,8 милиона КМ.

"Највеће повећање у овој категорији односи се на борачки додатак. Предвиђено је да овогодишња издвајања за борачки додатак буду повећана са 34,7 милиона на 49,3 милиона КМ. За програм социјалног збрињавања радника у овој години издвојено је десет милиона марака, а за 2013. планирано је 13 милиона КМ", истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, благо повећање предвиђено је за породичне инвалиднине, док су исти износи као и ове године планирани за одликоване борце, те цивилне и личне инвалиднине.

Тегелтија је навео да је Приједлогом буџета за 2013. планиран непромијењен трансфер за Фонд ПИО у износу од 156 милиона, док је ставка за неразвијене општине милион КМ.

"Укупне субвенције из буџета смањене су за око три милиона марака у односу на ову годину и пројектоване су на 114,2 милиона КМ. У приједлогу буџета за 2013. предвиђене субвенције за подстицај извоза су 20 милиона КМ, а исти износ планиран је за подстицај развоја привреде, за који ове године није било издвајања из буџета“, истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да су повећане субвенције за инвестиције и запошљавање, па је умјесто овогодишњих милион марака за те сврхе у 2013. планирано два милиона КМ, као и да је више новца планирано за субвенције каматних стопа за стамбене кредите за младе и младе брачне парове.

„Субвенције за развој пољопривреде и села и за `Жељезнице Републике Српске` остале су идентичне овогодишњим и износе 60, односно 25 милиона КМ. Субвенције јавним медијима смањене су са 3,6 милиона на 1,7 милиона КМ“, рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је Приједлогом буџета за 2013. годину предвиђено смањење и укупних грантова за 12,6 милиона на 25,6 милиона КМ.

"Грантови за непрофитне организације смањени су са милион на 400.000 КМ, док је грант за посланичке клубове преполовљен у односу на ову годину на 500.000 марака. Грант за културу смањен је са овогодишњих 1,1 милион на 500.000 марака, док су текући грантови вјерским и етничким организацијама и удружењима са 5,3 милиона `скресани` на 300.000 марака“, истакао је Тегелтија.

Он је навео да је за отплату унутрашњег дуга предвиђено 185,6 милиона КМ, што је увећање за 10,5 милиона КМ, а да је за отплату ино дуга предвиђено 262,2 милиона КМ, што је увећање за 116,6 милиона КМ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о Приједлогу буџета Српске за наредну годину.

Посланици ће по хитном поступку разматрати Приједлог закона о извршењу буџета за 2013. годину и по хитном поступку Приједлог закона о доприносима.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.0 КОМЕНТАРА

 1. „Можете видети како им се разогаче очи на могућност добијањаа провизије ако се у процени вредности имовине великих јавних и кључних индустријских предузећа скине која милијарда или бар неколико стотина милиона долара“ – каже професор Стиглиц.

 2. „Уместо да се аргументовано успротиве захтеву за хитну продају јавних подузећа многи су политичари пожурили да спроведу радосну (рас)продају електропривреде, нафтне индустрије и водопривреде као својеврсни императив.“

 3. Cosudovski: „Gangsteri su u stvari alatka kapitalista. Oni ni u kom smislu ne narusavaju sistem. Gangsteri mogu lako da se iskoriste bas zato sto nisu nikome odgovorni, tako da je to mnogo jednostavnije.

  Uzmimo na primer Hasima Tacija, i recimo da on bude postavljen na celo vlade na Kosovu. Mnogo je prakticnije da se na celo drzave postavi ovakva baraba nego neki premijer koji bi bio odgovoran svojim gradjanima. A najbolja opcija je izabrana baraba, neko kao Boris Jelcin. I u Americi postoje izabrani gangsteri.“

 4. „Zasto? Zato sto je izabrane barabe mnogo lakse drzati pod kontrolom nego izabrane postene ljude. Ono sto moramo da shvatimo je da su te barabe veoma ocigledno podredjene visoj vlasti.“

 5. „Прво што влада земље-жртве треба неодлжно да спроведе је приватизација , а посебно великих јавних и кључних индустријских подузећа која чине кичму привреде једне земље.“

  http://www.srbijadanas.net/jozef-stiglic-mmf-ov-put-do-prokletstva/

  Гледали сте ово негдје? Ми улазимо у четврту фазу пута до пакла.

 6. Још један „перспективан“ буџет владе континуитета, сјеци уши крпи дупе!
  Коме ће највише одрати кожу да ово напуне, хехехе…да има нека квота на кладионици, па било би овако обична раја, ситни предузетници, радници, студенти,… квота 1,0001 а политичка елита, њихови тајкуни, скутоноше и смутљивци из владајуће три секте квота за њих 100 !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *