Преварени жиранти тужили Агенцију за банкарство РС

Удружење за заштиту преварених жираната БиХ поднијело је кривичну пријаву против Агенције за банкарство Републике Српске (РС) због њиховог нерада на провјери рада банака, посебно механизму одобравања кредита, потврдио је предсједник Удружења Јовица Цвјетковић. Он каже да је, према евиденцији Удружења, у првих седам мјесеци ове године више од 50 жираната само у Републици Српској […]

среда, август 1, 2012 / 09:30

Удружење за заштиту преварених жираната БиХ поднијело је кривичну пријаву против Агенције за банкарство Републике Српске (РС) због њиховог нерада на провјери рада банака, посебно механизму одобравања кредита, потврдио је предсједник Удружења Јовица Цвјетковић.

Он каже да је, према евиденцији Удружења, у првих седам мјесеци ове године више од 50 жираната само у Републици Српској ослобођено враћања туђих кредита на основу судских рјешења.

"Након ступања на снагу измјена и допуна Закона о банкама и Закона о микрокредитним организацијама у РС почетком ове године, које смо ми иницирали, много тога се промијенило у корист преварених жираната,јер су судови почели да гледају на ову проблематику на другачији начин", каже Цвјетковић и додаје да у РС има око 120.000 жираната.

Он каже да је сада најбитније да су судови препознали да су кредити давани на основу лажних докумената и недовољне документације у кредитним досијеима, због чега су невалидни, па не постоји основ за тужбу банке.

Цјетковић објашњава да су кредити давани на основу разтличитих превара, а жиранти увучени у дужничко ропство особи који никада нису познавали.

Он је појаснио да је, након измјена закона, од почетка ове године омогућен увид правосудним органима у централни регистар кредита.

Према посљедњим извјештајима Агенције за банкарство, број жираната који уплаћују туђе кредите из мјесеца у мјесец се смањује, иако је тај број још увјек висок. Само у прошлој години је више од 28.000 лица отплатило 28 милиона КМ туђих кредита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *