Претучени Срби у зеничком затвору

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је управа Казнено-поправног завода /КПЗ/ Зеница директно одговорна за напад групе осуђеника Бошњака на тројицу затвореника Срба на Васкрс, те да институције Српске морају тражити одговорност лица у ланцу од министра правде Федерације БиХ /ФБиХ/ до управе КПЗ Зеница. Савчић је поручио да овај напад није […]

понедељак, мај 2, 2016 / 13:23

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је управа Казнено-поправног завода /КПЗ/ Зеница директно одговорна за напад групе осуђеника Бошњака на тројицу затвореника Срба на Васкрс, те да институције Српске морају тражити одговорност лица у ланцу од министра правде Федерације БиХ /ФБиХ/ до управе КПЗ Зеница.

Савчић је поручио да овај напад није нимало безазлен инцидент и није само усмјерен на наношење повреда нападнутим лицима, те не смије проћи без санкција и предузимања конкретних мјера.

"Очигледно је да је биран датум и да напад није случајно извршен на највећи хришћански празник. Убијеђен сам да је ријеч о пажљиво бираном тренутку када ће бити извршен", рекао је Савчић Срни.

Савчић је оцијенио да је овај напад доказ да што прије треба приступити измјенама Кривичног закона, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција, као и да лица која издржавају казну за ратни злочин не треба да издржавају казну у срединама гдје су мањина, као што Срби издржавају казну у КПЗ Зеница.

Он је нагласио да у Српској нема затвора у којем казну за ратни злочин издржавају Бошњаци или Хрвати, па и за већину других злочина.

"Ови напади су нешто што ће се сигурно дешавати управо због дневне политике која се води на линији ратног злочина. Увијек имамо најмање двије, а врло често и више истина, и то је нешто што не искључује могућност да се тако нешто деси, већ додатно подгријава могућност", додао је Савчић.

Он је рекао да је управа КПЗ Зеница, према његовим сазнањима, ускратила права Србима по питању вјерских слобода и испољавања вјере, као и да овај напад отвара питање да ли ће Срби у КПЗ Зеница сада под притисцима и уцјенама морати признати и оно што нису урадили.

Он је додао да БОРС већ дужи временски период добија информације да ће се управо овако нешто десити, само је било питање времена.

Више лица повријеђено је у тучи између затвореника у КПЗ Зеница, речено је данас Срни у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Зеничко-добојског кантона. У МУП-у наводе да се туча догодила јуче, а повријеђени су збринути у зеничкој болници.

Према незваничним информацијама, нападачи, од којих су неки припадници селефијског покрета, теже су на Васкрс повриједили тројицу затвореника Срба.0 КОМЕНТАРА

 1. Није то ништа,само управа дозвољава да се спроводи шеријат над невјерницима!x-(

  Шта ћемо сада.ко је крив?

  Питам се, да ли постоји могућност да заробљени Срби казну одраде у Републици Српској?

 2. Нејасно је шта Српска кокодаче о србима кад је Српска спремна избрисати из држављанства србе који су јој својом слободном вољом изразили припадност и вјерност уписивањем у матичну књигу држављана Републике Српске.
  За разлику од Српске ФБиХ срба се није одрекла никада бар на папиру.
  Ако су ови претучени срби из ФБиХ ви са њима немате ништа,а ако су из Републике Српске онда је то доказ колико је јадна Република Српска.
  Република Српска умјесто да слиједи политику Израела,да сакупља сваког живог србина око себе од Словеније до Македоније она одбацује србе и даје их у руке онима који србе воле на папиру и у затвору.
  Није Злаја глупи Харе да пропусти прилику на сећији јебати српске „интелигентне“ политичаре.
  А ови сужњи у затвору нека издрже,није лако србин бити и када преживе сву тортуру опет ће се наћи неки великосрбин из Српске који ће рећи како они нису срби иако ја мислим да су срби из ФБиХ већи људи и срби од срба из Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *