Пресуда Шешељу тек у јулу

Првостепена пресуда лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, који се пред Хашким трибуналом терети за злочине против човjечности, биће изречена у јулу следеће године. То се наводи у редовном извjештају Хашког суда и тужилаштва који ће у сриједу бити представљен Савјету безбједности УН. У извјештају у који је имао увид дописник Танјуга у САД, наводи […]

уторак, децембар 4, 2012 / 08:43

Првостепена пресуда лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, који се пред Хашким трибуналом терети за злочине против човjечности, биће изречена у јулу следеће године.

То се наводи у редовном извjештају Хашког суда и тужилаштва који ће у сриједу бити представљен Савјету безбједности УН.

У извјештају у који је имао увид дописник Танјуга у САД, наводи се да ће та првостепена пресуда Шешељу бити изречена четири мјесеца касније него што је првобитно било планирано.

У редовном извјештају предсједника Трибунала Теодора Мерона и главног тужиоца Сержа Брамерца, који је предат Уједињеним нацијама прије изрицања ослобађајућих пресуда Анти Готовини, Младену Маркачу и Рамушу Харадинају, истиче се да у овом тренутку суђење траје за још 18 појединаца, док се за 15 особа разматра предмет у жалбеном поступку.

Тиме је суђење завршено за 128 оптужених, од 161 лица које је процесуирао суд.

У извјештају Брамерца се наводи да је канцеларија тужиоца генерално задовољна сарадњом Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине и да се са задовољством примјећује да је нова Влада Србије наставила позитивно да сарађује са тужилаштвом, што је чинила и претходна влада.

Оно што остаје као забринутост је капацитет националних институција да се спроведу ефективна кривична гоњења за ратне злочине, посебно у БиХ, истакао је главни тужилац Хашког трибунала.

Тужилац је још једном позвао на унапређење истраге око мреже јатака хашких оптуженика, рекавши да му је српски тужилац Владимир Вукчевић у септембру приликом посјете Београду представио додатне и детаљније информације о напретку који је по том питању постигнут.

Брзина у истрази је напокон појачана, наводи се у извјештају и додаје да тужилац охрабрује Србију да настави са истрагом и да се она финализира.

Предсједник Трибунала Теодор Мерон истиче да ће сви првостепени поступци, сем оних који се воде у случају Караџића, Младића и Хаџића, бити завршени током следеће године.

У ова три случаја, предсједник суда не очекује да жалбени поступци буду окончани до краја 2014. године.

За данас је заказано изрицање пресуде у жалбеном поступку Милана Лукића и Средоја Лукића, док ће првостепена пресуда Здравку Толимиру бити изречена 12. децембра.

У случају Властимира Ђорђевића пресуда у жалбеном поступку се очекује у октобру 2013.године, а код Момчила Перишића у марту наредне године, три месеца пре планираног времена.

У случају некадашњег потпредседника Владе СРЈ Николе Шаиновића пресуда у жалбеном поступку би требало да буде изречена у децембру следеће године.

Судија Мерон је навео да је између 2005. и 2007.године Трибунал пребацио осам предмета са 13 оптужених на домаће судове. Од тога 10 у БиХ, два у Хрватску и једног у Србију, док је одбијен захтјев за пребацивање предмета за четворицу оптужених.

Сви предмети су завршени, док је код Владимира Ковачевића суд у Краљеву закључио да није способан за суђење.

Мерон наводи да је суд почео да користи социјалне мреже попут Фејсбука и да се биљежи раст од 100 нових пратилаца сваког мјесеца, док је на ЈуТјуб канал суда до сада видјело више од 400.000 људи годишње.

Мерон наводи да је суд од свог оснивања помогао више од 7.650 свједока, којима је платио пут и смјештај да свједоче, оцјењујући да без њих не би ни било суђења.

У Мероновом и Брамерцовом извјештају нема осврта на ослобођајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, и бившем команданти ОВК Рамушу Харадинају, пошто је предат Уједињеним нацијама прије изрицања ових пресуда.

Савјет безбједности УН ће у сриједу, 5.децембра, расправљати о овом извјештају, а Србију ће на сједници представљати први потпредсједник Владе Александар Вучић.0 КОМЕНТАРА

 1. Попушите ми к….. мајмуни! И овај ваш сарадник Вукчевић. А Шешеља се бојите јазавци једни, као што га се боји и власт у Србији коју хвалите за сарадњу.

 2. Обришите ту слину, баба-симагу, док је усташко копиле на овом фронталу, неће бити квалитетних коментара, зар не контате да је тип трол, дође овамо да вам руши репутацију, исто ко што је упропастио тамо оне несрећнике на Фронтал.ба!
  Док се симага не уклони, овај протал ће тонути на ниске гране, а нас неколико га је одржавало у животу кад је било најетеже!

 3. Обришите ову ублеху симагу хашког заступника, или да вам се портал претвори у кокошињац као што је дотични кокошар претворио свој „матични“ фронтал.ба!
  Ја тамо нисам хтио никад писати, само зато што баба-симага тамо поставља своје глупе коментаре, поредити свој интелект са тим његовим глупостима је недопустиво с моје стране, и ако тако остане и на овом порталу, онда воздра и вама овдје! Па нек вам данина пичка пише коментаре!

 4. Па јебем ли ти маму ту крајишку комуњарску калаштуру!
  Лако је писати овдје, матер ти јебем ајде стани на црту, ево ја те зовем дођи на Пале или да ја дођем тамо теби у лакташе да ти пичку разбијем и свежем у машну, матер ти јебем комуњарску!
  Због вас крајишких и личких комуњара калаштура, овај наш народ Источне Босне је страдао и у прошлом рату када сте ви удбаши гањали Радомира Нешковића, зато што је бранио свој народ, исто тако сада ви осудисте Милана Лукића из истог разлога, бранио свој српски народ! Да није њега било, да ли би било сад андрић града и осталих кураца палаца, да је у Вишеграду остао Мурат Шабановић, онај исти што је мацолом ручно разбио бисту српског писца!?
  Исти онај Мурат што је пустио воду из хидроцентрале, пријетио да ће је дићи у ваздух?
  Па кад су добили по пичци, сад се ви крајишке јајаре солидаришете са Шабановићем, јебо вам он матер у уста!
  Иста сте ви говна, били и остали, издали 1941, 1943, 1945, 1992, 1995, 1997, 1998,…кад је било да крајишник није издао?

 5. Силне јуначине сте и ти тај твој Лукић. Иживљавати се над женама и дјецом и то проглашавати јунаштвом. М’рш гњидо!

 6. А гдје си се ти тад крио, мајку ти јебем комуњарску, јел међу жене и дјецу, да не ратујеш, да сам те нашао и ти би се придружио муратовим јахранима низ Дрину! Мршшш уштво..гњидо, смраде, крајишка пичко, крио си се под женском сукњом!
  Реци гдје да те нађем, да ти ово буде последњи упис, прсте да ти поломим, матер ти комуњарску!

 7. Sjede u paklu sa dve strane beskrajno duboke rake pune ustaša i kretena, rammstein sa jedne i simo p. oroz sa druge strane. Čuvaju most.

  Dovikuju se, jebu mamu jedan drugom i nikom ne daju proći. U to naiđe đavo i priupita momke kako ide. Obojica ga optužiše za sve što im se ikada dešavalo u životu i nakon njega, uz psovke.

  Na to se đavo počeša po mudima, nakrivi ustašku kapu sa grbom evropske unije na sebi, podrignu na sarajevski ćevap te preleti raku jednim skokom i nastavi dalje sretan.

 8. За овакву врсту коментара, крива је администрација, која је пустила да овдје пише, један комуњарски смрад, провокатор, смрдљива крајишка пичка,…изгледа да овај Фронтал, не заслужује боље коментаре, да им је стало до репутације, скинули би ту гњиду са коментарисања!
  Некад су овдје коментаре остављали озбиљни људи попут Стевандића преко чијих коментара смо били ближе информацијама, то смо некако сви скупа заслужили, а онда ови пусте ту смрдљиву гњиду да растјера све квалитетне коментаторе!
  Ако им није довољно да виде шта је било са оним другим Фронтал.ба гдје је исти тај дебил-трол растјерао све паметно са портала, онда не знам шта још!?

 9. Рамуш, ти си обична пичкица. Јуначио си се на нејачи. Крио гузицу уз Караџића. И сад пријетиш поштеним Србима који су витешки ратовали који су доказали да се може одбранити своја груда, а да се не дира сиротиња. Педеру један, како вам се извуче Мурат Шабановић. Ђе су тада били Лукићи и Рамуш. Лако је било похватати жене и дјецу и на усташки начин их живе запалити.

  Твоје пријетње и нервоза јасно говоре да си говно и кукавица.

 10. Извињавам се читаоцима Фронтала ако их моји коментари узнемирују. Ја лично нећу да ћутим и да трпим да неко глорификује оне који су осрамотили српски род. Ја мислим да је то дужност сваког нормалног човјека.

  Јесте да понекад претјерам, али се другачије не можеразговарати са неким ко пријети, мрзи. Дошао фрајер на бањалучки портал и просипа причу ио крајишком кукавичлуку, а Крајишници ћуте. Па да је неки фрајер, него обична фашистичка ублеха.
  Мој циљ и јесте био да Рамуша изујем из ципела и да испровоцирам да оголи своју накарадну идеологију.

  Овим коментаром завршавам по овој теми. Мислим да је свима све јасно.

 11. Јебем ли ти мајку јајарску, комуњарску, гдје си се ти „витешки“ борио, кад пиздиш што ти је Готовина бацио 150 мркоњићана у јаму?
  Маму ти јебем комуњаро, ти причаш о борбама? Ти шљаму, крајишка пичко…ја сам у контексту Вишеграда рекао све
  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=28154

  а теби јебем матер комуно-усташку и желим да вас што више таквих заврши опет у некој јами, пичкасти људи и не вриједе да живе!
  Што ниси бранио Мркоњић град, што си се крио на Палама у рату, гњидо!
  Зашто редакција, трпи ову комуно-усташку протуву на нашем порталу?

 12. Рамуш, гњидо, зна народ у Мркоњић Граду ко га је изручио Готовини. А знаш ти. Ту је коријен твог односа према Крајишницима.Сероња као ти,који је читав рат провео уз гузицу Рашову, требао би доћи на Трг Крајине па поновити ово што пишеш, па би било оно:“Бјеш’те ноге, усте гузица.“

 13. Маму ти јебем долазио сам ја на тај трг крајине, а требали смо вам тада побити ту издајничку багру, све са баба сером биљаном!
  Кад још крајишник јајара није издао, војнички издали и напустили книнску крајину, политичку издају наставила бањалука, и такви ко ти и не треба да живе!
  крајишници издали 1943, 1945, 1992, 1995, 1998,…кад год сте могли ви сте издали, такав вам генетски код!
  С друге стране, никад нећу дозволити да такав смрад пљује по људима Источне Српске! Какви смо такви смо, али издајници и полтрони никад нисмо нити ћемо бити, а мрзити вас усташо-омуњарске, подржаваоце мурата шабановића саборце…па пуууу матер ти јебем мркоњићки коњу, гњидо!

 14. Ја не пљујем људе из Источне Српске. Па ја сматрам да је најпаметнији Србин у протеклом времену био управо човјек из Херцеговине. Знате на кога мислим.

  Ниси ми одговорио на питање како ти се извуче Мурат. Хвалиш се да си могао побити багру у БЛ, а Мурат оде жив и здрав.

 15. Џаба цмиздриш. Фронтал је рођен у БЛ, а Крајишници су демократски оријентисани људи. Свако има право да изнесе мишљење. Једино ти цмиздриш, пријетиш, молиш, лупаш глушпости итд…
  Ти константно вријеђаш Крајишнике, а мислим да су већина коментатора на Фронталу Крајишници, то искулирају. Ја, ето не могу, јер сам превише времена живио у јалијашком Сарајеву. Остало ми у крви да зајебавам папке.

 16. Ако си ти представник тих крајишника, онда је свака моја изговорена ријеч на свом мјесту!
  Само таква смрдљива крајишка гњида може да поставља питање за мурата шабановића доводећи га у везу са Миланом Лукићем!
  Милан је тад био у Београду, имао сређену визу за Швајцарску и требао да оде код своје вјеренице, само је навратио у Вишеград да се поздрави са својим родитељима и онда се предомислио и остао, кад је видио шта се спрема том његовом народу тамо.
  Само идиот и крајишка јајара може тако да лупета и да тражи још да га овај портал подржи, због свих неистина, лажи, глупости и свега што твоје писање на овом порталу претвара Фронтал у сметљиште, ако је циљ администрације да задрже тај „крајишки“ дух, онда ће имати и даље гомилу оваквих бесмислених коментара.

 17. Рамуш,

  Ти очито не можеш да прихватиш чињеницу да је твој покушај да злочинца прикажеш као паћеника, није успио. Због тога сам опоменуо адмистратора да реагује. Он је то урадио јер се ради о пристојном порталу који његује плурализам мишљења, али не дозвољава да постане плац умоболних идеја и програма. Ја сам на Фронталу много дуже него ти, Рамуше. Мој циљ и јесте да нервирам павијане попут тебе. За то ми не треба пуно времена, а када имам времена напишем добар коментар. Нисам дангуба као ти.
  Џаба цвилиш и молиш редакцију да ме банира. То на овом честитом порталу не раде.
  Објашњавали су неколико пута зашто.

 18. herc64, 05.12.2012. 22:01:48

  “taj na koga mislis jeste iz hercegovine ali nije covjek“

  Наслов текста испод кога пишемо ове коментаре је “Пресуда Шешељу тек у јулу“.

 19. баба симага, ти факат са својом тврдњом да неће тебе твоји крајишници бановати, потврђујеш моју констатацију да су крајишници пичкетине!
  Престани лајати псето крајишко на наше Србе из Источне Српске, нит је злочинац, нит ће бити, борио се Милан за свој народ, за опстанак Срба, није бјежо ко твоје пичке гдје год сте могли ви сте побјегли!

 20. БУДАЛИНА РАМО

  Касно ноћу под окриљем мрака
  У Сарај’во стиже пет јунака,
  Видјело се одмах да су странци,
  Ал’ не Турци нег’ бјеху Јапанци.
  Обучени у чудна одјела,
  Имаше на глави пет амрела,
  А зборише на језику страњском,
  На језику матерњем јапанском.
  Мамузаше своје коње вране,
  Да у село стигну док не сване,
  Да пристигну прије сунца јарка,
  Да потраже Будалину Раму,
  Да потраже негде Будалину
  Комираног од сувишног пића.
  Јунак Рамуш на столици сједи,
  Већ два сата дреновину цједи,
  Хоће вину да долије воду,
  Јер још нису измислили соду.
  Кад су странци Рами дојахали
  Он учини један напор мали,
  Стисну дрво, млаз воде потече,
  Рујно вино водица пресјече,
  Од милине Рамо очи склопи,
  Врч пун вина одједаред попи,
  Диже главу и исправи леђа,
  Па погледом сјече испод вјеђа:
  „Зар сте, браћо, јутрос лимун јели
  „Да вам лица мало закисели,
  „Или су вам очни капци пукли,
  „Па сте очи толико развукли?“
  Ово странце веома ражести,
  стадоше се од увреде јести,
  па тад један Рами одговара:
  „Будалино, изглед често вара,
  „И ја бих те мого питат, бленто,
  „Што су твоје очи избуљене.“
  Наш се Рамуш наду попут мјеха
  А Јапанци падоше од смјеха,
  Те се Рамуш маши буздована
  Да растури госте из Јапана,
  Ал’ је њима до живота стало:
  „Хајде, Рамо, шалимо се мало,
  „Ми смо овде сада теби гости,
  „И није нам остављати кости.
  „Стигли гласи до јапанског цара
  „Како неко по Балкану хара,
  „Па нас шаље по таквог јунака,
  „Хоће да му јунак падне шака,
  „Те он жели да га појапанчи
  „Па да с њиме банчи и пијанчи.
  „Због тога смо нас пет самураја
  „Дошли овде из свог завичаја,
  „Надамо се богатоме дару,
  „Кад те, Рамо, одведемо цару.“
  Преста Рамо да се љутит мршти,
  Па се смије, пљувачка му пршти,
  Смијао се нападно и дрско,
  Све је госте пљувачком попрско.
  Тад Јапанци сјахаше са коња,
  Љутито им дрхти усна доња,
  На челу им искочише вене,
  Повадише своје шурикене,
  Црвено им бјеше лице жуто,
  Замахнуше према Рами љуто,
  Но је Рами до својега здравља,
  Шурикене штитом зауставља.
  Ту стадоше Јапанци да скачу,
  Двој’ца к ножу, трој’ца к верном мачу,
  Ал’ су, љути, сметнули са ума
  Да је Рамуш хитар као пума,
  Обилази брзо самураје,
  Па им сада иза леђа стаје.
  Будалини весело брк игра,
  А тад рикну громко попут тигра.
  Страх је тежак Јапанце опхрво,
  Те скочише на оближње дрво.
  Јунак Рамо смјехом се затаји
  Кад погледа гдје су самураји:
  „Ко би ово мого да наслути,
  Да се лимун посред храста жути.“
  Тад Јапанци скочише са храста
  И бој љути по Сарај’ву наста.
  Носише се љетњи дан до подне,
  Наносише ране неугодне,
  Један Раму за бркове вуче,
  А Будала шамарима туче,
  Ал’ су они знали џију џицу,
  Неко Рами расклати вилицу,
  Нанесе му јако много боли,
  Но га Рамо по глави засоли,
  Одвали му шамарчину јаку,
  Поломи му њиме коску сваку,
  А другог је пукнуо по носу,
  Пустио му црвенкасту росу,
  Па га Рамо око дрва вија,
  Хоће добро да га испребија.
  На трећега из залета скочи,
  С два шамара наплави му очи,
  Четвртога звизну иза ува,
  Удари га, просто га одува,
  Петом неће шамаре да креше,
  Него стао ребра да му чеше.
  Када их је довољно истуко,
  Свакога је до коња довуко,
  Подиго их до првога спрата
  Па ставио сваког на свог ата.
  Гледају га с коња самураји,
  Сваком суза у оку се сјаји:
  „Море, Рамо, хајде с нама крени!“
  „Самураји, прави сте кретени!“
  „Море, Рамо, постаћеш богаташ,
  „Пијеш вино и Јапанке ваташ!“
  „Самураји, једите гована,
  „Губите се пут земље Јапана
  „Са поруком за јапанског цара:
  „Боли Раму за богатство кара.“
  Самураји коње ободоше
  Те жалосни у Јапан одоше,
  А Будала ко у свакој причи
  На свом коњу у дворац отпичи.

  Јел’ова добра? Срамота је не опјевати нечије јунаштво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *