Пресовани спин и стишњена медијска шунка од опозиције

Све је више и више оптужби, посебно од стране власти, а дигитални Прес (са два с) доноси и најновија открића о турским етикетама на мајицама, те новцу Џорџа Сороша на рачунима опозиције.

петак, мај 13, 2016 / 13:50

Све је више и више оптужби, посебно од стране власти, а дигитални Прес (са два с) доноси и најновија открића о турским етикетама на мајицама, те новцу Џорџа Сороша на рачунима опозиције.

Интернет издање "Прес Република Српска" објавило је данас записник са једне од сједница Опозиционог штаба за организацију протеста, у којем је, између осталог, прецизно наведено да "на мајицама треба одрезати етикете на којима пише да су направљење у Турској".

"Прес" наводи да ова реченица постаје посебно занимљива уколико се повеже са изјавом предсједника Републике Српске Милорада Додика, од прије неколико дана, да је од одређених служби добио информације да су у организацију и финансирање опозиционих протеста директно укључене и одређене турске структуре.

"Мајице из Турске на овим просторима нису никаква новост и могуће их је пронаћи у сваком бутику и на сваком пијачном штанду, али је у најмању руку симптоматично да опозиција жели сакрити чињеницу да су у питању мајице из Турске", наводи "Прес".

У документу је, између осталог, наведено да уговоре за плаћање и емитовање промотивних ТВ спотова опозиционог протеста са медијским кућама треба потписати "невладина организација, како би се избјегле казне".

Централна изборна комисија БиХ расписала је 4. маја локалне изборе и од тог тренутка па све до званичног почетка изборне кампање није дозвољено плаћено оглашавање политичких странака.

Такође, у документу се наводи да партије треба да ступе у контакт са начелницима општина, како би они покушали да утичу на локалне радио станице, као и да је Никола Дроњак био задужен за исписивање транспарената, те да је тај посао већ завршио.

У документу је видљиво и колико СДС, ПДП, НДП, СРС Српске и Напредна Српска очекују људи на сутрашњим протестима у Бањој Луци.

Опозицију плаћа Сорош са пола милиона долара

Фондација "Отворено друштво", чији је оснивач и главни финансијер контроверзни амерички бизнисмен мађарског поријекла Џорџ Сорош, директно финансира организацију протеста опозиције у Републици Српској и то у износу од скоро пола милиона америчких долара, објавило је интернет издање "Прес Република Српска".

Сорошеве дотације опозицији у Републици Српској распоређене су по регијама, а судећи по именима, очито је да су у сам пројекат укључени само људи од највећег повјерења, наводи "Прес".

У документу на енглеском језику, датиран 20. априла 2016. године, а који је у посједу редакције "Прес", истиче се да је херцеговачка регија /Славко Вучуревић/ добила 47.400 америчких долара, источно-сарајевска 97.000, семберска /Младен Босић/ 97.700, добојска /Обрен Петровић/ 37.500 и бањалучка /Драган Чавић/ 214.000 америчких долара.

Ријеч је о укупном износу од чак 486.600 долара, што је када се преведе у домаћу валуту, нешто мало мање од 840.000 КМ.

На крају документа који је канцеларија Фондације "Отворено друштво" у Сарајеву упутила Институту "Отворено друштво" у Будимпешти тражи се коначно одоборења уз навођење да се протести у Бањалуци очекују половином маја.

Сорошева фондација је на овим просторима најпознатија по финансирању и обучавању опозиције у Србији деведесетих година, као и финансирању и организацији протеста и рушења власти Виктора Јануковича у Украјини.

Фондација "Отворено друштво" је најактивнија на подручјима гдје је на власти политичка структура која не одговара интересима САД, а коју није могуће побиједити на изборима, наводи "Прес". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *