Прерада животињског отпада: Белгијанци би правили фабрику

Представници компаније Енерго Зелена заинтерсовани су за отварање фабрике за прераду животињског отпада на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, за шта је неопходно издвојити око 10 милиона евра, изјавила је данас министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић. Голићева је навела да је компанија "Енерго Зелена" из Инђије кћерка белгијске фирме […]

уторак, март 25, 2014 / 20:15

Представници компаније Енерго Зелена заинтерсовани су за отварање фабрике за прераду животињског отпада на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, за шта је неопходно издвојити око 10 милиона евра, изјавила је данас министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.

Голићева је навела да је компанија "Енерго Зелена" из Инђије кћерка белгијске фирме "Електравиндс", која се бави прерадом животињског отпада.

"Представници ове компаније заинтересовани су за збрињавање животињског и отпада из кафилерија. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију надлежно је за издавање свих врста дозвола, укључујући и еколошку", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима компаније "Енерго Зелена".

Она је подсјетила да је у Српској скраћен рок за добијање грађевинских дозвола и да функционише једношалтерски систем за регистрацију предузећа.

 

Биогас: Зашто не правимо енергију из отпада?

 "Један од услова за отварање овакве фабрике је близина гасоводне мреже. Предложила сам да се у Зворнику или у општинама које имају ову мрежу отвори фабрика за прераду животињског отпада", додала је Голићева.

Према њеним ријечима, инвеститори су заинтересовани за све врсте партнерства, од јавно-приватног до концесија.

Представник компаније "Енерго Зелена" Том Хенсон нагласио је да се у преради животињског отпада води рачуна о свим еколошким стандардима.

"Имамо добру сарадњу са институцијама свих земаља у којима имамо наше погоне. На подручју Српске желимо да дугорочно инвестирамо, а то је могуће уколико су за тако нешто заинтересовани представници институција, фармери и прерађивачи меса", рекао је Хенсон, подсјетивши да је у погоне у Инђији уложен око 21 милион евра.  0 КОМЕНТАРА

 1. зашто ПРЕРАДА животињског отпада, зар није исправно УНИШТАВАЊЕ животињског отпада. Прерада је стварање новог производа, значи опет смеће у наше продавнице. Честитам Голићева

 2. Truju nas. I nije neka tajna.
  Zvorničani, na vama je.
  E, kakav je to smrad, zagadjenje okoline!
  Tu bi išle lešine pasa, pacova, uginule stoke, peradi… ribe…

  I , naravno pravili parizer, šunkaricu, hrenovke mortadelu…

  Ne bi to nas zapalo da je dobro.

 3. Некад смо имали једну кафилерију за читаву Југославију,била је у Градишци,и сви знамо какав је „екстра“ мирис долазио из ње око 7.30 свако јутро.Кафилерија је производила коштано брашно,које се користило као сточна храна и за неке глупости за козметику.Постројења још увијек стоје,и надам се да ће их неко срушити,јер далеко им кућа.Једино ако Остао без фабрике се не пријави за добровољни рад.B-)

 4. Sve moguće načina da nas otruju su upotrebili, bolasna i zatrovana hrabna, životinski otpad, niklearni otpad, auto-otpad, što god na Zapadu ima otpada to će nama da se pošalje, truju nas zaprašivanjem iz vazduha hiljadama tona prašine najotrovnijih metalnih oksida i na to ni jedna institucija ne reaguje, pa i njih truju, ali ova vlas je prihvatila da čak i njih truju da bi narod potrovali pošto imamo marionetski izdajničku vladu, koja samo govori našim jezikom a nije naša.
  Vreme je da se ustaje dok još nije kasno. Ulica i motke.

 5. Има ко да брине о здравој животној средини, производњи здраве хране, туризму, заштити природних ресурса и здравој нацији,све је до народа, имају јесенас прилику по први пут у животу да гласају за запослену државу и нормалан живот.

 6. Не треба правити фабрику и неће нас тровати. Свако своје крепало прасе нека закопава гдје хоће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *